szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kétszer akkora lehetett a Khmer Birodalom fővárosa, mint a mai London.

Virágkorában akár 900 ezer lakója is lehetett Angkornak egy új kutatás szerint.

A Khmer Birodalom hajdani fővárosa, a mai Kambodzsában található romváros a világ egyik leglélegzetelállítóbb látványossága. Régóta ismert, hogy egykor a Föld egyik legnagyobb városa volt, arról azonban nem voltak információk, pontosan mennyien élhettek itt a 13. században, a khmer kultúra virágkorában. Egy új kutatás becslése szerint lakossága ekkoriban 700-900 ezer fő lehetett.

Angkor területének ekkor 3000 négyzetkilométere lehetett lakott - ez kétszerese a mai Londonénak.

Egy nemzetközi kutatócsoport Sarah Klassen, a British Columbia Egyetem régésze vezetésével az elmúlt 30 évben gyűjtött adatokat elemezte ki. Az adatok Lidar-technológia (lézeralapú távérzékelés), radiokarbonos kormeghatározás, speciális algoritmusok és történelmi térképek alkalmazásából származtak. Ezek segítségével olyan modelleket hoztak létre, melyek részletesen bemutatták Angkor városi központjának növekedését a 8. századtól kezdődően. A szakemberek eredményeiket a Science Advances című tudományos lapban mutatták be.

©

Eddig úgy vélték, a birodalom csúcsán mintegy 750 ezren élhettek a városban. Ezek a becslések azonban főleg a terület nagyságán és a régió rizsföldjeinek méretén alapult, nem pedig lézeres technikán és algoritmusokon.

A korábbi vizsgálatoknál nagy problémát jelentett az, hogy Angkorban csak a szakrális épületeket emelték kőből, a lakók kunyhói rövidebb életű alapanyagokból, például fából, agyagból és szalmából álltak.

A Jáváról érkezett II. Dzsajavarman uralkodó által alapított Angkor a Khmer Birodalom fővárosa volt 802-1432 között. Romjait az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1992-ben nyilvánította a világörökség részévé. Az ősi khmer romváros a kambodzsai nemzeti büszkeség szimbóluma és egyben az ország egyik legnagyobb turistalátványossága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Visszakap egy ősi szobrot Kambodzsa a Sotheby'stől

Jelentős előrelépésnek tartják a Prasat Chen templom összes szobrának visszaszerzésére tett erőfeszítésekben kambodzsai illetékesek a Sotheby's aukciósház minapi döntését arról, hogy visszaadja a délkelet-ázsiai országnak a Koh Ker-i templomegyüttes egyik ősi szobrát. Úgy vélik, közelebb kerültek ahhoz a céljukhoz, hogy a Koh Ker-i Prasat Chen templomból a hetvenes években elrabolt hatalmas kőtábla kilenc alakját újraegyesítsék a Preah Vihear ősi szentély mellett épült, jelenlég még üresen álló új múzeumban.