szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudományos válasz született arra, hogy miért preferálják jobban a tonhalat és a tenger gyümölcseit minden másnál jobban a macskák – ez pedig segíthet a macskaeledel-gyártóknak abban, hogy megfelelőbb ételeket készítsenek a doromboló házi kedvenceinknek.

Biológiai magyarázatot találhattak a kutatók arra, hogy honnan eredhet a macskák rajongása a tonhal és más tenger gyümölcsei iránt – melyet az is jól szemléltet, hogy a vadon fogott halak több mint 6 százaléka macskaeledelben köt ki.

A választ egy új, a Chemical Senses folyóiratban publikált tanulmány szerint a macskák ízlelőbimbóiban kell keresni, melyek az umami íz észleléséhez szükséges receptorokat is tartalmazzák – ez a húsok sós, mély íze, melyet a nyelv teljes felületén lehet érzékelni.

A jelek pedig arra utalnak, hogy ez az umami a macskák által érzékelt elsődleges íz, ami nem meglepő annak fényében, hogy húsevő állatok – de a kutatás rámutatott, hogy a macskák receptorai kimondottan a tonhalban jelentős koncentrációban megtalálható molekulákra vannak „hangolva”, mely magyarázattal szolgálhat a tonhal iránti rajongásukra.

Mindeközben – részletezi a Science – a macskák az édes ízt nem, a keserű ízeket pedig kevésbé érzékelik, mert ez utóbbihoz kevesebb receptoruk van.

Csúcstechnológiás kémiai elemző bújik a házimacska orrában

A macskák jó szimata közismert. Amerikai kutatók azért ennél mélyebbre ástak, és 3D-s számítógépes modellt készítettek a macskaorról.

A kutatók több vizsgálatot is végeztek az elméletük igazolására – az egyik során 25 állattal végeztek egy kísérletet. Két vizes tálat tettek eléjük: az egyikben sima víz volt, míg a másikban a vízben olyan molekulák is, amelyek az unamiban gazdag élelmiszerekben is megtalálhatók. A macskák egyértelműen utóbbit preferálták inkább, így ez az íz lehet a macskák kedvence.

Mint a kutatásban résztvevő egyik szakember hangsúlyozta: az umami íz a macskák számára olyan fontos lehet, mint az embereknek az édes.

Emellett a macskák különösen kedvelték azokat a tálakat, amelyekben olyan vegyületek voltak – hisztidin- és inozin-monofoszfátok –, amelyek a tonhalakban különösen nagy mennyiségben vannak jelen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!