Tetszett a cikk?

"Nekünk egy nemzeti baloldalra lenne szükségünk. Ám sokan szkeptikusak, mondván, hogy különböző - genetikainak talán túlzás lenne mondani, fogalmazzunk úgy, hogy történeti - meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek." Hogy jön ide egyáltalán a genetika? Három magyarázata lehet Orbán Viktor fenti, Tusnádfürdőn tett kijelentésének. Egy: valóban így gondolja. Kettő: a tusnádfürdői rendezvény felfűtött hangulatától túlpörgött, de ezt ő sem gondolja komolyan. Három: A kétharmados parlamenti többség megszerzéséhez Orbán nélkülözhetetlennek tartja a genetikai üzenetekre nyitott szavazók megszerzését.

Egyik magyarázat sem vet jó fényt a szónokra, akiről az elmúlt hónapokban azt
hihettük, hogy a nemzeti retorikáról lefarolva politikáját a gazdasági racionalitás felé közelíti. Erre a fordulatra volt is oka, a Fidesz számára korábban abszolút prioritásnak számító témában megtartott népszavazás súlyos kudarc volt.

A teljes jobboldal, megerősítve a Magyarok Világszövetségével, a történelmi egyházakkal, a MIÉP-el, a Jobbik-kal, a parlamenten kívüli jobboldali pártocskákkal és még ki tudja kikkel, együtt is csak a szavazatok tizennyolc százalékát tudta elérni. Helyesen következtettek ebből az eredményből a Fidesz stratégái arra, hogy váltaniuk kell és a baloldalt nem nemzeti alapon, hanem gazdasági teljesítménye alapján kell támadni.

Ez a fordulat határozta meg a Fidesz 2005-ös politikáját és ez csúcsosodott ki a Gyurcsány-Orbán vitában is, ahol a „nemzeti kártyát” egyik fél sem próbálta kijátszani. Orbánék azt is felismerték, hogy a minden baloldali elődjénél jobban kommunikáló, ráadásul fiatal miniszterelnök sikerrel toborozhat híveket a politikai mezőny racionális politizálást váró közepéről. A választók ezen csoportját gazdasági retorikával, mérsékelt és sokszor nyugatos értékrenddel lehet sikeresen elérni. A Fidesz efelé váltott stratégiát január óta. Ebbe a stratégiába illeszkedtek a Nemzeti Konzultáció témái, Orbán teljes nyilvános kommunikációja, de a volt miniszterelnök külpolitikai lépései, izraeli és amerikai útja is.

Tusnádfürdőn azonban ez a politika megbicsaklott. Miközben Orbán nem ok nélkül tesz szemrehányást a baloldalnak abban a vonatkozásban, hogy nem tisztázott viszonya a magyar baloldal valóban rossz hagyományaihoz, ugyanilyen okkal lehet szemrehányást tenni a jobboldalnak is, hogy az mindmáig nem tisztázta viszonyát a jobboldal rossz hagyományaihoz. Márpedig a magyar jobboldal vacak hagyományának fontos része az antiszemitizmus. Amennyire indokolt szemrehányást tenni a baloldalnak azért, mert a nemzeti kérdéssel nem tud mit kezdeni, annyira indokolt a baloldal kritikája a „genetikázó” jobboldal felé.

A baloldal és a belföldi elemzők, akik felháborodottan reagáltak Orbán szavaira ezúttal sem a lényegre koncentráltak. A kérdés ugyanis nem az, hogy Orbán mit gondol a baloldal múltjáról, hanem az, hogy mit gondol a baloldal jövőjéről. Kijelentése - miszerint a határon túli magyarság ügyének megoldására akkor nyílik esély, ha a jobboldal kétharmados többséget szerez a következő választásokon - jelzi, hogy Orbánnak ez a célja. És azt is jelzi, hogy a Fidesz elnöke úgy ítéli meg: akaratának végrehajtásában korlátozza a hatályos alkotmányos berendezkedés, amelyet szeretne megváltoztatni.

A beszéd nyomán felvetődik a kérdés, miért is van szüksége Orbánnak kétharmados többségre? Vagyis, a határokon túli magyaroknak nyújtandó állampolgárságon kívül milyen törvénymódosításokra használná fel a Fidesz a kétharmados többséget? Jó lenne tudni azt is, hogy a kétharmados törvények megváltoztatásának ígéretével kiket akar a Fidesz maga mellé állítani a választásokig hátra lévő időben?


                                                        *** 

Epilógus: A Magyar Nemzet július 30.-i száma közli Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének szerkesztett változatát. Ebből a „genetikainak talán túlzás lenne mondani” (vagyis, az okát, hogy miért nincs nemzeti baloldal Magyarországon) rész kimaradt. [A szerk.]VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros érdekeltségébe kerültek a Szarvasi kávéfőző Andrássy úti ingatlanjai

Mészáros érdekeltségébe kerültek a Szarvasi kávéfőző Andrássy úti ingatlanjai

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Nyomkövető lábbilincset tesznek a családon belüli erőszak miatt elítéltekre Romániában

Nyomkövető lábbilincset tesznek a családon belüli erőszak miatt elítéltekre Romániában