"Hitelességi problémánk fog támadni, nem fogjuk tudni ugyanis ellensúlyozni azt, hogy a Fidesz hangszóróiból a választások előtt az őszödi beszéd azon tíz másodperce fog állandóan menni, amely szerint hazudtunk és elkúrtuk. Igazából nem tudom erre a megoldást". Mindezt Nyakó István MSZP-szóvivő mondta el, a Partium szívében, Nagyváradon tartott Magyar Ifjúsági Értekezleten. Ujhelyi Istvánnal, a szocialisták elnökségi tagjával tabuk nélkül beszéltek a választási offenzívák dologidejéről.

Nyakó István, jobboldalán Ujhelyi István
© Erdély Online  

„Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki” – tanácsolta Nyakó István Erdély jövendő kommunikátorainak. Emígyen osztotta meg tapasztalatait: „ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni.”

Kémzsargonban szólva: ha – jobboldali pártokhoz kötődő – adatgyűjtési ügy nyilvánosságra jutása hírszerzési blamázs, úgy a nagyváradi szocialista kampánytréningen mondottak címlapsztorivá válása az elhárítás csődje. Politikus rendszerint csak akkor őszinte, ha nincs a közelben mikrofon vagy kamera. S persze tudósító sem. Amiről nem haszontalan meggyőződni, a sajtóriasztó detektort beélesíteni. Különben botrány lesz. A professzionális belpolitika háttérmunkája olyan, mint a disznótoros: csak edzett gyomrúaknak ajánlatos készítésének folyamatával szembesülni. Nyakó és Ujhelyi kormánypárti honatyák tabuk nélkül beszéltek a piszkos választási offenzívák dologidejéről. Ne legyenek illúzióink: a tömegtermelésre berendezkedett modern demokrácia ekképp üzemel. Így valószínűleg a többi párt háza táján sincs ez másként.

 

 

Vegyük sorra, mik hangzottak el a Partium szívében tartott Magyar Ifjúsági Értekezleten. „Lényegében mindig két tábor van, az egyik lehülyéz és lopással vádol, a másik a te táborod. Nos, csak az utóbbit kell figyelembe venni, nekik kommunikálunk, őket kell megtartani, a másik oldalt úgysem lehet soha meggyőzni.” – jelentette ki Nyakó István. Az MSZP kommunikációs igazgatója azt mondta ki, amit a politológusok (és politikával foglalkozók) évek óta tudnak. Jelesül, hogy a biztos pártválasztó szavazók oroszlánrésze irracionális, hitalapú módon viszonyul a közügyekhez. A pártok tömegbázisának magjára a kritikátlan rajongás és a frusztrált gyűlölet jellemző. Lényegtelen számukra, hogy egy politikai töltetű vádat alátámaszt-e bizonyíték. Hovatartozásuk függvényében hiszik el, vagy söprik le az érveket. A rivális vezetőről a legképtelenebb összeesküvés-elméletnek is hitelt adnak, saját imádottjukkal kapcsolatban viszont mindenféle negatív tényt elutasítanak. Ők a választási rendezvények, betelefonálós műsorok törzsközönsége. Lényegileg meggyőzhetetlen, de gyakorlatban ártalmatlan, szurkolólelkű fanatikusok. Ilyenek pedig mindkét oldalon bőséggel akadnak. Pártatlanul gondolkodó ember számára mentalitásuk visszatetsző, de a pártok számára nélkülözhetetlenek. Ők a politikai hívők, akinek térítésével nem kell fáradozni.

 

 

„Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel.” – szögezte le az előadó. A humán értelmiségiek többsége fintorog, ha párt-vagy kormányembereket lát celebtársaságban a szórakoztató újságok lapjain. Amennyiben a választókorú népesség elsöprő hányada olvasott, sokoldalúan tájékozódó, médiatudatos, igényesen kommunikáló polgárokból állna, fenntartásuk jogos lenne. Valójában ők a kisebbség. Azonban sok százezer (de inkább több millió) szavazó létezik, aki kizárólag (vagy jórészt) bulvártermékeket fogyaszt. Alacsony iskolázottságú, hézagos műveltségű személyek tömegei csak a populáris műsorok nyelvét beszélik. Könnyen befolyásolható rétegről lévén szó, nincs olyan hatalomra jutni akaró politikus, aki kihagyhatja őket a számításból. Tömegdemokráciában nincs kulturális cenzus. Azon nyomorgó, lumpenrétegeket pedig, akinek még bulvárlap-előfizetésre sem telik, manipulálni sem szükséges. Némi aprópénzért bárkinek eladják a voksukat. Aligha újdonság, hogy elsősorban létminimum alatt vegetáló, telepen vagy gettósodó negyedekben lakó romák jönnek ilyenkor képbe.

 

 

 

A populizmus bűvkörében (Oldaltörés)

Nyílt titok, hogy a választási harc finisében – a kampánycsend során – rejtett, etikátlan mozgósítás folyik. Csóró munkanélkülieket etetnek-itatnak, fuvaroznak, hogy oda tegyék az ikszet, ahová kell. Mindezt úgyszólván lehetetlen bizonyítani, hisz képtelenség az összes kampányiroda elé rendőrt állítani. Emellett az ilyen kampánycsend-sértések többnyire magánházakban zajlanak. Ráadásul – az eszement szabályozás következtében – a jogsértések nyilvános leleplezése is „választási csendháborításnak” számít. Akkor már tisztább lenne, ha eltörölnénk a kampánycsend senki által nem tisztelt intézményét. Ott sincs nóvum, amikor Újhelyi István elmondja, „Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk...”

 

 

Eddig is tudható volt: az RMDSZ inkább a kormányhoz húz, a Szász Jenő alapította Magyar Polgári Párt viszont Orbánékkal szimpatizál. A különbség annyi, hogy míg a Fideszt nyíltan vállalják határon túli szövetségesei, addig a baloldalt – mint az idézet tanúsítja – kevésbé. Ennek oka ugyanaz, amiért a politikusok a kampány valódi arcáról is csak zárt körben beszélnek őszintén. Az etnikai alapon, alanyi jogon, tömegméretekben osztogatott kettős állampolgárság teljesíthetetlen igény volt. De mivel ennek kimondása népszerűségvesztéshez vezethetett, az RMDSZ – kényszerűségből – támogatta a dolgot a népszavazás előtt. Holott korábban Markó Béla jelentette ki, „nem lehet egyetérteni a kettős állampolgárság alanyi jogon való megadásával.” Ám mivel ez ugyanolyan nehéz beláttatni az erdélyi magyarokkal, mint a piaci reformok szükségességét a hazai lakossággal, inkább távolságtartóan viszonyultak a kettős állampolgársággal szembemenő MSZP-hez.

 

 

Ugyanis tapasztalat, hogy a politikusok és szavazók többsége csak addig támogatja az elkerülhetetlen változásokat, míg nem jár személyes áldozathozatallal. A népszerűség, a mandátum vagy bizonyos juttatások elvesztésével. A társadalom számottevő részének nemigen akarózik belátni, hogy a túlfejlett állami gondoskodásnak mind nagyobb ára van. S ha ezt mind kevesebben tudják – megemelt közterhek formájában – kifizetni, akkor csökkenteni szükséges. De mivel a populizmus bűvkörébe került választók erről nem szeretnek hallani, marad a pótcselekvés, ellenséget kell keresni. Lényegében mindkét oldal ezt csinálja. Arról, hogy az ország gazdaságának rendbetétele érdekében leépítések, kiadáscsökkentés, teljes államháztartási, közigazgatási, helyhatósági revízió esedékes, semelyikük nem beszél. Őszinteség hiányában marad nekik a bűnbakképző ráolvasás.

 

 

Papp László Tamás

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Mi lett volna, ha nincs az őszödi beszéd?

Mi lett volna, ha? A közvélekedés szerint ez a lehető legtörténelmietlenebb kérdés. Meglehet pedig, az egyetlen igazi feladata a történelemtudománynak a csomópontok megtalálása, ahol mást irányt vettek a folyamatok, az alternatívák felvázolása, amelyek a história alakítói előtt mutatkoztak. Mi van akkor, ha nem hangzik el 2006 nyarán Gyurcsány Ferenc beszéde a szocialisták balatonőszödi összetartásán, vagy legalábbis nem kerül nyilvánosságra?

hvg.hu Itthon

Őszödi beszéd: meg volt írva előre

Túlzás lenne azt állítani, hogy Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde olyasmivel szembesítette az országot, amiről előzőleg senki se hallott. Összegyűjtöttük, hogy a "vájfülüeknek" miből lehetett sejteni, hogy 2006 nyarán mégsem a Kánaán érkezik el.

MTI Itthon

Tüntetés az őszödi beszéd évfordulóján

Mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze szerda délután a fővárosi Corvin közben, hogy a kormány lemondását követelve a Parlament elé vonuljon, és emlékeztessen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két évvel ezelőtt e napon kiszivárogtatott balatonőszödi beszédére.

Száznál is több agyonvert kutya teteme került elő Hajdúsámson mellett

Száznál is több agyonvert kutya teteme került elő Hajdúsámson mellett

Veszélyesnek tűnő aszteroidákat talált a mesterséges intelligencia, nekünk csapódhatnak

Veszélyesnek tűnő aszteroidákat talált a mesterséges intelligencia, nekünk csapódhatnak

Demeter Szilárd nem akarja, hogy Aczél Györgynek nézzék

Demeter Szilárd nem akarja, hogy Aczél Györgynek nézzék

Tüdőgyulladása miatt mégis lemondta fellépéseit Elton John

Tüdőgyulladása miatt mégis lemondta fellépéseit Elton John

Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt

Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt

Jóval nagyobbak a viharkárok, mint korábban becsülték

Jóval nagyobbak a viharkárok, mint korábban becsülték