Zentai Péter
Zentai Péter
Tetszett a cikk?

Új interjú-sorozattal bővítjük a hvg.hu kínálatát: Zentai Péter fogja felhívni a hírek neves vagy éppen névtelen szereplőit, éljenek a világ akár legtávolibb pontján is, mondják el véleményüket az éppen aktuális fejleményekről. Ezúttal a határon túli magyar szervezetek állandó értekezletéről (Máért) távoltartott Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével készült interjú.

Zentai Péter: Személyes sértésnek veszi-e, hogy önt nem hívták meg a Máért találkozójára?  

Bugár Béla: Semjén Zsolt már korábban jelezte nekem, hogy a Máért-re csak az etnikai alapú pártok kapnak meghívást. Ez rendben is van, ám 2010. júniusától a szavazatok tükrében a Híd legitim képviselője a szlovákiai magyaroknak, sőt,  egyetlen legitim képviselője a szlovákiai magyaroknak a szlovák parlamentben és a kormányban.

Bugár Béla
©

A Híd pártot magyarok alapították, és az együttműködés címszó alatt beléptek a pártba olyan más nemzetiségű emberek is, akik ezt az utat tartják járható útnak. Ehhez nincs mit hozzátennem.

Z.P.: No, és megemésztették-e már Szlovákia irányt mutató politikusai, közvélemény-formálói a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvényt? És azt, hogy a jelek szerint néhány év múlva már a magyarországi választásokon is leadhatják voksukat a magyar állampolgárságot felvett szlovákiai, romániai stb. magyar emberek?

B.B.: Épp a napokban került második olvasatba a szlovák állampolgársági törvény módosító javaslata. A tervezet szerint lehetőség lesz visszaszerezni szlovák állampolgárságukat azoknak, akik az előző törvénymódosítás következtében vesztették azt el. Azt a javaslatot egyébként, miszerint az egyes környező országok magyar közösségeinek egy-két képviselőjét a magyar országgyűlés tagjává választhatnák, kivitelezhetetlennek tartom.

Z.P.: Egyetért-e azzal, hogy  Magyarország, a magyar nemzet a közép-európai térségben küldetést tölt be, ahogy ezt a Máért ülésen Orbán Viktor miniszterelnök megfogalmazta?

B.B.: Kíváncsi lennék, konkrétan milyen küldetésre gondol a miniszterelnök úr.

Z.P.: No és miként értelmezi a magyar miniszterelnök azon közlését, hogy Magyarországnak külön katonai együttműködést is érdemes lenne kialakítania a térség országai között? Az ilyesmit miként fogadják Szlovákiában a kormány és általában a politikai elit részéről?

B.B.: Véleményem szerint nem az a kérdés, hogy a szlovák kormány hogy értelmezi ezt, hanem hogy az Európai Unió és a NATO mit szól majd ehhez a kezdeményezéshez.

Z.P.: A Máért elítélte a szlovákiai nyelvtörvényt. Ezzel egyetért?

B.B.: A szlovák nyelvtörvényt abban a formában, ahogy azt az előző kormány átalakította, mi is elítéljük. Éppen ezért igyekeztünk a törvényből legalább azokat a dolgokat kivenni, melyek egyértelmű célja a félelemkeltés.  A legésszerűbb megoldás az lett volna, ha az összes szankciót sikerül a törvényből kiiktatni, ám a jelenlegi politikai akarat erre nem volt elegendő. A törvény második olvasatba került, mi mindenesetre további változtatásokat szeretnénk kezdeményezni a parlament előtt lévő törvényben.

Z.P.: Van-e a Máért záródokumentumában valami, amit fölöslegesnek tart?

B.B.: Mivel a Híd párt eleve nem kapott meghívást a Máért-re, nem hiszem, hogy mérvadó lenne,  hogy én mit gondolok a záródokumentumban foglaltakról.

Z.P.: Van-e reális esélye, egyáltalán minek kell megváltoznia, hogy belátható időn belül a Most-Híd pártot befogadja a Máért és elfogadja partneréül a Fidesz?

B.B.: Mi a magyar kormánnyal tisztességes partneri kapcsolatot szeretnénk kialakítani. Meglátjuk, hogy ők mennyire fognak ránk társként tekinteni. A júniusi választások óta még nem érkezett felkérés a Fidesz részéről hivatalos találkozóra. Ha a magyar kormány úgy gondolja, nem érdemes tárgyalni azzal a párttal, melyre több mint 180 000 szlovákiai magyar adta le a voksát alig fél évvel ezelőtt, az az ő felelőssége. Mi itthon, Szlovákiában képviseljük választóink és a többi szlovákiai magyar érdekeit.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk