szerző:
Gerő András
Tetszett a cikk?

Füst Milán antiszemitizmusáról nem velem kell vitázni. Gerő András válasza.

Schein Gábor „Nem túl drága? – Füst Milán antiszemitizmusáról” című cikkében reagál arra, amit én írtam. Írásom címe: Zsidó zavar: miért érzi magáénak egy zsidó szervezet a zsidóellenes Füst Milánt?

Én arról írtam, hogy egy olyan zsidó szervezet, amelynek alapszabályban rögzített célja, hogy keretet nyújtson „a Magyarországon élő zsidók számára identitásuk pozitív megélésére”, annak nem alkalmas elnevezés egy kulturális páholy működtetésére a Füst Milán név. Nem tagadtam, hanem írásomban többször is elismertem Füst Milán irodalmi érdemeit, de antiszemitizmusa miatt nem ítéltem helyesnek a névválasztást. Az, hogy katolizált is, szintén nem elhanyagolható tényező.

Füst Milán antiszemitizmusáról monográfiájában Schein Gábor írt. Szó szerint ezt mondja: „Antiszemita sztereotípiák kezdettől jelen voltak a Napló elbeszéléseiben.”

Mostani – engem kritizáló írásában – azt írja: „…abszurd Füst Milánt antiszemitának bélyegezni”, hiszen itt egy finom mozgás van, amit „nem lehet bélyegek rásütésével megközelíteni”.

Schein Füst Milánról szóló monográfiája 2017-ben jelent meg, mostani írása pedig 2019-ben. Jó lenne, ha 2017-es önmagával lefolytatná azt a vitát, hogy lehet-e antiszemitának bélyegezni valamit, amit ő úgy hívott. Hiszen mi másban jelenne meg az antiszemita beszéd, mint antiszemita sztereotípiákban, és mitől ne lenne antiszemita az, aki antiszemita sztereotípiákban beszél?

Lehet, hogy én rosszul olvasok irodalmi szöveget – habár ezt nem hiszem –, de az én esetemben ez nem szakmai hiátus. Ha ő irodalomtörténészként, önmagával sem egyetértve, különféleképpen interpretál egyértelmű szövegeket, az már sokkal komolyabb probléma.

Schein Füst Milán baloldaliságát „vélt”-nek nevezi. Monográfiájában még egyértelműen annak tartotta. Engedtessék meg, hogy egyetértsek 2017-es véleményével. Annál is inkább, mert nem tudom nem baloldalinak tartani azt, aki lelkesedik Rákosiért és ódát ír Leninhez.

Schein úgy látja – ki tudja, miért –, hogy én a saját politikai identifikációm megalkotásáért harcolok. Szerintem szerencsésebb lenne, ha ő egy sokkal egyszerűbb célt be tudna teljesíteni: az azonosságot önmagával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen nap alatt csaknem 200 új koronavírus-fertőzöttet találtak Ausztriában

Egyetlen nap alatt csaknem 200 új koronavírus-fertőzöttet találtak Ausztriában

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Napszemüvegre és esernyőre is szüksége lesz ma

Napszemüvegre és esernyőre is szüksége lesz ma