szerző:
Karácsony Gergely
Tetszett a cikk?

Budapest kiharcolhatja a szabadságot, még Orbán ellenében is.

A szabadság, a haladás, a sokszínűség és a tolerancia híveinek az elmúlt években kevés okuk volt az örömre. Európa és a világ politikai folyamatai egyre inkább azt mutatták, hogy elveik és értékeik nemhogy defenzívába szorulnak, de sok helyütt – így Magyarországon is – gúny és gyűlölködés tárgyává válnak. Hogy a szabad vélemény, a hatalmat ellenőrző független média, a megválasztott vezetők elszámoltathatósága és leválthatósága nem politikai és társadalmi minimum többé. Hogy ezek az alapvető demokratikus normák jobboldali populisták gyűlölet-céltáblájává váltak. Ma ismét keletje van azoknak a politikusoknak, akik szerint ők és csakis ők látják a nemzet érdekét; akik tagadják, hogy minden politikai közösség eltérő értékek és érdekek, különböző világnézetek és életvezetési stílusok összessége, s hogy a nyilvánosságban helye és értéke van minden olyan véleménynek, amelyet nem tilt a törvény. Akik szerint a hatalom kritikusai idegen ügynökök és árulók. Akik tagadják, hogy a közjó csak nyílt, valódi vitában határozható meg – napról napra, újra és újra.

Mindannyian ismerjük ezt a politikai terméket – Putyin, Orbán, Erdogan országlását. Hangsúlyaikban ugyan különbözhetnek, de látványosan azonosak abban, hogy bennük a demokrácia önkénnyé, a közérdek magánérdekké, a közvagyon pedig magánvagyonná alakul.

De jó hírem is van: hiába az autokrácia, a gyűlöletkeltés, az intézményesített lopás és a nemzeti szuverenitásnak hazudott bezárkózás látszólagos sikere, ezzel egyidejűleg erőteljes folyamatok zajlanak mindezzel szemben is. Gondoljunk rögtön büszkén Szlovákiára: épp a napokban választottak elnökké a polgárok egy környezetvédő és korrupció-ellenes aktivistát. Zuzana Ćaputova sikerét egy interjúban azzal magyarázta, hogy „a humanizmus, a szolidaritás és az igazság fontos társadalmi értékek Szlovákiában”. Én tudom, hogy Magyarországon is azok, ezen értékekhez ragaszkodni pedig itthon is kötelesség.

A változás előjele Szlovákiában is az volt, amikor Pozsony progresszív, az új politikai generációt képviselő főpolgármestert választott. Hogy a változás a nagyvárosokból indul, erre szolgáltatnak újabb tiszteletreméltó példát most  a törökországi helyhatósági választások. Tudjuk jól, Törökországban Orbán Viktor barátja és harcostársa, Recep Tayyip Erdogan gyalázatos illiberális államot működtet. Abszurd személyi kultuszában, végletekig manipulált médiájában és a törökországi másként gondolkodók tízezreinek bebörtönzésében Orbán persze nem lát semmi kivetnivalót. Ellenkezőleg, Törökországot – ezt tőle tudjuk – követendő példának tekinti.

Nos, a múlt heti törökországi helyhatósági választások eredményeinek ismeretében így teszünk mi, magyar demokraták is: példát látunk. A helyzet ugyanis az, hogy ellenzéki győzelem született a fővárosban, Ankarában, és – bár az eredményt Erdogan megtámadta – minden bizonnyal az ország legnagyobb városában, Isztambulban is. E két török nagyváros beintett Erdogan rendőrállamának, szolgamédiájának és megfélemlítő stratégiáinak.

Számomra mindez egy rendkívül fontos trendet mutat, amelyet – megint csak a szűkebb régiónkhoz visszakanyarodva – az ellenzéki vezetésű közép-európai nagyvárosok, Varsó, Prága, Pozsony és Bécs példája is erősít. Nevezetesen azt, hogy a nagyvárosok a szabadság, a progresszió, az esélyegyenlőség és a társadalmi befogadás szigetei és védőbástyái lehetnek, és sikeresen ellen tudnak állni a központi kormányzat parancsuralmának, senkinek nem kellő presztízsfejlesztéseinek, szegényellenes gyűlöletkeltésének, a városi közjavak hűbérbe adásának.

De kicsit messzebb tekintve találunk jó példát korunk legnagyobb kihívására, a klímaváltozás elleni nagyvárosi küzdelemre is. Míg Trump elnök semmilyen érdemi lépést nem tesz a klímakrízissel szemben, addig az amerikai nagyvárosok élen járnak a tiszta energiára való átállásban, a fenntarthatóság erősítésében, a klímaváltozás közegészségügyi vonatkozásainak kezelésében. Ugyanezt megtehetjük Magyarországon. Az Orbán-rezsim oda se bagózik az emberiséget – így minket, magyarokat is – fenyegető legsúlyosabb problémára, semmibe veszi az ökológiai válságot, Tarlós István pedig betonba öntene minden négyzetcentiméter szabad helyet, pusztítja a fákat, a közparkokat. Az Orbán-kormány és helytartója, Tarlós pusztítását az új budapesti vezetés energiahatékonysági programokkal, klímaszempontú közterület-fejlesztéssel, építési rendeletek korszerűbbé tételével ellensúlyozhatja októbertől.

Legyen világos: a fővárosért folytatott őszi küzdelem nem pusztán a baloldal és a jobboldal közötti küzdelem lesz, hanem a baloldali, jobboldali és zöld demokraták közös küzdelme Orbán klikkjével és helytartójával szemben. Budapest – mint a világ más nagyvárosai San Franciscótól Varsón át Ankaráig – valódi demokráciát, sokszínűséget, szabadságot, jövőbe tekintő, fenntartható fejlődést akar, és ezt kész is kiharcolni magának. Az új szélsőjobb megosztó, kirekesztő, reakciós politikájának szerte világon a nagyvárosok állhatnak ellen. Vissza kell vennünk Budapestet!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
UNICEF: Egy nemzedék veszhet el Dél- és Kelet-Afrikában a koronavírus miatt

UNICEF: Egy nemzedék veszhet el Dél- és Kelet-Afrikában a koronavírus miatt

Rájöttek a tudósok, honnan származhat az arany, amit a világűrben találni

Rájöttek a tudósok, honnan származhat az arany, amit a világűrben találni

Ingyen bérel irodát Pécs főterén a Fidesz-közeli hírportált működtető vállalkozó

Ingyen bérel irodát Pécs főterén a Fidesz-közeli hírportált működtető vállalkozó