TGM: Ezt már nem!
Kult

TGM: Ezt már nem!

Fölszólítjuk a kulturális (meg egyéb) állami intézmények munkatársait: tanúsítsanak polgári engedetlenséget, amelyet utólag igazolni fog az alkotmányos helyzet visszaállítása.

Vélemény

Ki lesz az államfő utód?

A pártok, illetve az egész politikai elit elképesztően titokzatosak a tekintetben, kit válasszon meg a parlament nem egészen négy hónap múlva a hivatalából idén nyáron távozó Mádl Ferenc államfő utódául.

Vélemény

Bozóki András: kulturális miniszter

"Ha el tudnék vonatkoztatni saját személyemtől, még azt is mondhatnám, jó húzás voltam. Ehelyett viszont elkezdtem gondolkodni azon, mit lehetne tenni"- fejti ki az új kulturális miniszter a HVG-nek adott, személyes hangvételű interjúban.

Vélemény

Trianon film Romániában

A románok latin lazaságában gyökerező pragmatizmus fityiszt mutatott a magyarok történelmi görcseiből fakadó merevségnek, és február 10-én este, televíziós főműsoridőben Romániában levetítették Koltay Gábor Trianon című filmjét.

Hárs Géza Vélemény

Megáll az idő

Déja vu érzetünk támad, ha a pesti utcán a nagy popkoncerteket hirdető plakátokat böngésszük. Joe Cocker, Rod Stewart, Pat Metheny, Mark Knopfler. Tíz évvel ezelőtt pontosan ugyanezeket a neveket lehetett látni.

Vélemény

Búza és konkoly

Az (egyházi) ügynökkérdés legálságosabb dimenziója számomra az, hogy helyettesíteni próbálja a múlt rendszer igazi fenntartóival való elszámolást. Ha a főelvtársaknak irgalmaz a mai politika, ha őket a nagy összefüggések és összefonódások miatt nem lehet kérdőre vonni, akkor éppen semmi értelme ügynökökkel piszmogni.

hvg.hu Itthon

Kiherélt ügynöktörvény

Úgy tűnik, nem hiába árasztották el névtelen levelekkel volt szolgálati tisztek (III/I-től III/IV-ig bezárólag) az MSZP vezető szerveit, figyelmeztetve őket az MSZP új ügynöktörvény-javaslatának veszélyeire, a szocialisták meghátráltak.

Gazdaság

Járai: „a négy új taggal nekem semmi bajom”

A hvg.hu kérdéseire válaszolt Járai Zsigmond, aki egyebek között kifejtette, nincsenek személyi ellentétei a Monetáris Tanács újonnan kinevezett tagjaival (Bánfi Tamás, Bihari Péter Csáki Csaba, Neményi Judit), inkább a kinevezési eljárás módját sérelmezi.

hvg.hu Vélemény

A korrupcióellenesség magával sodorhatja a kormányt

Félő, hogy az Európai Unió nemcsak új tagokkal, de a csatlakozó országok korrupciós hagyományaival is bővül a következő körben - írja a Wall Street Journal. Romániában megvesztegetési vádakkal néz szembe a volt igazságügyi miniszter, a jegybank helyettes elnöke, több mint 1100 orvos és tanár, 170 rendőr, három tábornok, egy szenátor és a mezőgazdasági minisztérium nyolc magas rangú beosztottja.

Vélemény

25 éve írta a HVG (Amikor még 400 ezerért épült egy lakás)

Furcsa világ volt 25 éve, amikor a Neues Deutschland még azt fájlalta, hogy nem a munkaerő kevés, hanem a munkahely sok, amikor a lengyel gazdaságvezetés felháborodott azon, hogy a mértéktelen belső kereslet elszipkázza az árut az export elől. Idehaza a beatzenészeket irigylik 15 ezer forintos havi pénzük miatt, és autóért, lakásért áll sorba a magyar polgár, évekig.

Vélemény

"Nem kell előreszaladni, nem kell kapkodni"

A Demszky-féle városvezetés elfáradt - véli Molnár Gyula (44 éves), az MSZP budapesti elnöke, a miniszterelnök fővárosi megbízottja, aki cáfolta, hogy jövőre a főpolgármesteri pozícióra törne. A XI. kerületi önkormányzat első embere, aki a Lágymányosi-öböl fejlesztésében Leisztinger Tamás cégbirodalmával együttműködő a majdani városvezetéstől azt várja: ne csak üzemeltesse, fejlessze is a fővárost.

Vélemény

Malgot István: szobrász-esszéíró

Azzal tűnik fel 2002-ben , hogy magát baloldaliként megjelölve, kiáll a Fidesz és Orbán Viktor mellett, minek nyomán meghívást kap az egyes számú polgári körbe, és azóta ő szerkeszti a mozgalom Szövetség című lapját.

Vélemény

Országimázs építés Srí Lankán

Valami megmozdult Magyarországon. A tavaly december 26-ai délkelet-ázsiai szökőár pusztítása után az ország óriási lépést tett a nemzetközi együttműködésben, a humanitárius segítségnyújtásban.

Folk György (hvg.hu) Világ

A szovjet birodalom utódállamaiban fokozódik a Moszkva-ellenesség

Oroszország az elmúlt 15 évben gyors pozícióvesztésen ment keresztül a Szovjetunió utódállamival folytatott külkapcsolataiban, olyan inkompetens Kreml tisztviselőknek köszönhetően, akik szövetségest keresve nem jó irányba tapogatóztak – írja az orosz Nyezaviszimaja Gazéta.

Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta a HVG (amikor 5 forint volt egy korsó sör)

1980 januárban a szovjetek megtámadták Afganisztánt, ami azután 22.000 halottjukba került. A HVG a nyugati gazdasági retorziókkal foglalkozott. Idehaza a sör drágulása visszavetette a fogyasztást, felesleges helyettesi kinevezések és a fegyverkezési verseny éleződése borzolta a kedélyeket.

Vélemény

Szent-Iványi István az EU alkotmányról

Az Európai Parlament nemrég nagy többséggel hagyta jóvá az európai alkotmányt, de azt még 23 országnak kell ratifikálnia. Milyen következményekkel jár a jóváhagyás, és mivel az elutasítás? Erről kérdeztük Strasbourgban Szent-Iványi Istvánt, az Európai Parlament magyar liberális delegációjának vezetőjét.

Vélemény

És mégis mozog a posta

Nem túlzás, ha Virág elvtársat idézve kijelentjük, a Magyar Posta és sok kistelepülés kapcsolatában a helyzet fokozódik. A Zempléni Településszövetség népi kezdeményezést indított, melyhez több más régió falvai is csatlakoztak. Az aláírásgyűjtők a helyi postahivatalok felszámolása, illetve "guruló változattal" való helyettesítése ellen berzenkednek.

Gazdaság

"A teljesítmény lebecsülése nem visz előbbre"

Nem elégedett tárcája teljesítményeivel Draskovics Tibor pénzügyminiszter (49 éves) sem, aki mindazonáltal úgy tartja: sikerül megfogni a kiáramló pénzeket, a büdzsé helyzete javulhat, s a gazdaság további bővülése elől is elhárulhatnak az akadályok.

Gazdaság

Kürti Sándor, az év üzletembere

Az egyik legismertebb hazai informatikai vállalkozás, a Kürt Rt. mára a világ több pontján leányvállalatokat is működtet. A cég elnöke, Kürti Sándor pedig az elmúlt tíz évben tíz különféle menedzseri és szakmai díjat nyert el.

Sorkövető Itthon

Népszavazás: a népfelség elve a gyakorlatban

Szemlédi András nagybátyja, Kiss Géza nyugdíjas matematikatanár 1957 márciusa, a sorsjáték bevezetése óta minden héten két szelvénnyel lottózik. Számításaival bizonyítja, bizonyosan kellett lennie legalább egy öttalálatosának. Kiss ezért az utóbbi húsz év sorshúzásainak ellenőrzését kéri a bíróságtól.


A címlapról ajánljuk