Tovább dúlnak a harcok Libériában, szerdán a kormányellenes erők már a főváros határainál csaptak össze a hadsereg alakulataival. Az ország elnöke, Charles Taylor a harcok folytatására buzdította híveit, miközben a lázadók már az ország közel kétharmadát uralják.

Monrovia több kerületében kedden pánik tört ki a mintegy kétezer fős lázadó sereg közeledtével, egyre többen menekülnek el a fővárosból, és még többen húzódnak a városközpontba. Szerdán a város külső területeit rakétákkal és lövegekkel lőtték a lázadó csapatok.
Charles Taylor elnök szerdai rádióbeszédében kitartásra, a harcok folytatására szólította fel híveit. "A ti megmaradásotok az én megmaradásom, ha én túlélem, ti élitek túl" - fogalmazott az elnök, majd hozzátette: a szökéséről szóló pletykák nem igazak, nem hagyta el a várost, kitart embereivel.
A kormányellenes erők előrenyomulása megpecsételte az egy hete megkötött tűzszünet sorsát, a harcok azt sejtetik, hogy a több éve tartó polgárháború véres végkifejlet felé közeledik, ha városi harcokra kerül sor Monroviában.
Június 17-én tűzszüneti megállapodást írt alá a libériai kormány és két lázadó szervezet annak reményében, hogy a polgárháborús helyzetnek véget vetnek. A megállapodás értelmében Charles Taylor elnöknek harminc napon belül távoznia kell hivatalából. Taylor azonban pénteken visszatáncolt az egyezménytől, ragaszkodva ahhoz, hogy kitölthesse januárig tartó mandátumát, és a következő választásokon ismét indulhasson jelöltként.
Az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) szervezet ezért az elnök megbuktatására katonai támadást indított. A lázadók alakulatai már ellenőrzésük alatt tartják az ország közel kétharmadát.
Charles Taylor a legerősebb libériai hadúrként 1989-ben katonai lázadással jutott hatalomra. Az azt követő hét évben kegyetlen polgárháború dúlt, amelyben több mint 200 ezer ember vesztette életét. Néhány évi béke után, 2000-ben ismét fellángoltak a harcok a kormánycsapatok és a lázadók között. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is

Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat