Tetszett a cikk?

Tovább dúlnak a harcok Libériában, szerdán a kormányellenes erők már a főváros határainál csaptak össze a hadsereg alakulataival. Az ország elnöke, Charles Taylor a harcok folytatására buzdította híveit, miközben a lázadók már az ország közel kétharmadát uralják.

Monrovia több kerületében kedden pánik tört ki a mintegy kétezer fős lázadó sereg közeledtével, egyre többen menekülnek el a fővárosból, és még többen húzódnak a városközpontba. Szerdán a város külső területeit rakétákkal és lövegekkel lőtték a lázadó csapatok.
Charles Taylor elnök szerdai rádióbeszédében kitartásra, a harcok folytatására szólította fel híveit. "A ti megmaradásotok az én megmaradásom, ha én túlélem, ti élitek túl" - fogalmazott az elnök, majd hozzátette: a szökéséről szóló pletykák nem igazak, nem hagyta el a várost, kitart embereivel.
A kormányellenes erők előrenyomulása megpecsételte az egy hete megkötött tűzszünet sorsát, a harcok azt sejtetik, hogy a több éve tartó polgárháború véres végkifejlet felé közeledik, ha városi harcokra kerül sor Monroviában.
Június 17-én tűzszüneti megállapodást írt alá a libériai kormány és két lázadó szervezet annak reményében, hogy a polgárháborús helyzetnek véget vetnek. A megállapodás értelmében Charles Taylor elnöknek harminc napon belül távoznia kell hivatalából. Taylor azonban pénteken visszatáncolt az egyezménytől, ragaszkodva ahhoz, hogy kitölthesse januárig tartó mandátumát, és a következő választásokon ismét indulhasson jelöltként.
Az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) szervezet ezért az elnök megbuktatására katonai támadást indított. A lázadók alakulatai már ellenőrzésük alatt tartják az ország közel kétharmadát.
Charles Taylor a legerősebb libériai hadúrként 1989-ben katonai lázadással jutott hatalomra. Az azt követő hét évben kegyetlen polgárháború dúlt, amelyben több mint 200 ezer ember vesztette életét. Néhány évi béke után, 2000-ben ismét fellángoltak a harcok a kormánycsapatok és a lázadók között. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?