Tetszett a cikk?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egy százalékra csökkentette az irányadó kamatot, amely 1958 óta nem volt ilyen alacsony.

Az amerikai gazdaságot ma az általános árcsökkenés, a defláció jobban fenyegeti, mint az infláció, ezért a Fed újabb, ezúttal 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. Több szakértő, köztük a San Francisco-i Fed elnöke, Robert T. Parry még ennél is nagyobb, 50 bázispontos kamatlefaragást várt, ám a Fed lát néhány biztató jelet a gazdaságban - így például a munkaerő- és a termelési piac stabilizálódását -, ezért érte be ennyivel - kommentálja a jegybanki döntést a The New York Times mai száma.
A gazdasági szereplők a feldolgozóipar és a kiskereskedelem élénkülése láttán, továbbá a nemrég elfogadott adócsökkentési csomag várható hatásaiból, valamint az alacsony kamatszint következtében kialakult gyenge dollár exportserkentő impulzusaiból arra következtetnek, hogy a gazdasági növekedés a következő hónapokban csak-csak beindul. "Sok gazdaságösztönző van már a rendszerben - idézte az UBS Warburg vezető közgazdászát, James O'Sullivant a napilap -, ezért okkal várható, hogy az idei év második felében erősebb lesz a növekedés, mint az elsőben volt".
Csakhogy a mai, alacsony kamtszintnek is vannak veszélyei és lehetnek vesztesei. Az amerikaiak egybillió dollárnyi összeget tartanak pénzpiaci alapokban, amelyek az alacsony kamatok és hozamok következtében alig termelnek nyereséget. "Ha a gazdaság továbbra is gyönge marad, és a Fed 0,5 százalékra viszi le a kamatszintet, az alapok 40 százaléka nem lesz képes a ráfordításait meghaladó hozamot elérni, s ha ez történik, az már az egész pénzügyi rendszert megingathatja" - idézi az iMoneyNet kutatóit a The New York Times.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb