Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egy százalékra csökkentette az irányadó kamatot, amely 1958 óta nem volt ilyen alacsony.

Az amerikai gazdaságot ma az általános árcsökkenés, a defláció jobban fenyegeti, mint az infláció, ezért a Fed újabb, ezúttal 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. Több szakértő, köztük a San Francisco-i Fed elnöke, Robert T. Parry még ennél is nagyobb, 50 bázispontos kamatlefaragást várt, ám a Fed lát néhány biztató jelet a gazdaságban - így például a munkaerő- és a termelési piac stabilizálódását -, ezért érte be ennyivel - kommentálja a jegybanki döntést a The New York Times mai száma.
A gazdasági szereplők a feldolgozóipar és a kiskereskedelem élénkülése láttán, továbbá a nemrég elfogadott adócsökkentési csomag várható hatásaiból, valamint az alacsony kamatszint következtében kialakult gyenge dollár exportserkentő impulzusaiból arra következtetnek, hogy a gazdasági növekedés a következő hónapokban csak-csak beindul. "Sok gazdaságösztönző van már a rendszerben - idézte az UBS Warburg vezető közgazdászát, James O'Sullivant a napilap -, ezért okkal várható, hogy az idei év második felében erősebb lesz a növekedés, mint az elsőben volt".
Csakhogy a mai, alacsony kamtszintnek is vannak veszélyei és lehetnek vesztesei. Az amerikaiak egybillió dollárnyi összeget tartanak pénzpiaci alapokban, amelyek az alacsony kamatok és hozamok következtében alig termelnek nyereséget. "Ha a gazdaság továbbra is gyönge marad, és a Fed 0,5 százalékra viszi le a kamatszintet, az alapok 40 százaléka nem lesz képes a ráfordításait meghaladó hozamot elérni, s ha ez történik, az már az egész pénzügyi rendszert megingathatja" - idézi az iMoneyNet kutatóit a The New York Times.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét