Tetszett a cikk?

Minden idők legmagasabb kárpótlását, egymillió eurót kapott kézhez a francia kincstártól a 32 éves Patrick Dils, aki egy ítélet nyomán kettős gyermekgyilkosság elkövetőjeként 15 évet töltött börtönben, de egy tavalyi bírósági ítélet szerint ártatlanul.

Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje sokkolónak nevezte magát az eljárást, hogy miközben az ügyben továbbra sincs megnevezve a tragikus esemény idején nyolcéves Cyril Beining és Alexandre Beckrich gyilkosa, a francia állam jóvátételt fizet. Kifogásolták az értesülésként kiszivárgott kárpótlás (forintban 260 milliós) összegét, egybevetve azzal, hogy a két kisfiú szüleinek fejenként 25 ezer eurót, a nagyszülőknek pedig lelki sérülés címén egyenként 12 ezer eurót ítéltek meg a tavaly tavasszal felmentéssel végződött ügy lezárásakor.
Patrick Dils 16 éves volt, amikor 1987 áprilisában azzal vitték be a csendőrségre, hogy ő kövezte halálra a moselle-i Montigny-les-Metz település vasúti töltése mellett előző szeptemberben holtan talált két kisfiút. A gátlásos kamasz két nappal később bevallotta a tett elkövetését, egy hónappal később viszont a vizsgálóbíróhoz írt nyilatkozatában visszavonta a beismerést, amelyet állítólag rendőri nyomásra vállalt fel. 1989-ben a moselle-i kiskorúak esküdtbírósága életfogytiglani elzárásra ítélte.
Kilenc évvel később Dils ügyvédje perújrafelvételt kezdeményezett, miután megtudta, hogy a bűntény idején az azóta többszörösen elítélt sorozatgyilkos, Francis Heaulme a gyilkosság helyszínének közelében dolgozott. Később az is kiderült, hogy a bűnöző rabtársainak célzásokat tett arra, látta a két kisfiút, akik köveket hajigáltak felé, de a történteket sosem fogja beismerni, mert akkor nővére – aki utolsó kapcsolata a külvilággal – "megharagszik rá, és többet nem fogja meglátogatni". Az ügyben indított újabb nyomozás nem vezetett eredményre.
A felülvizsgálati jogi hatóság 2000 nyarán – a francia jogszolgáltatásban ritka kivételként – engedélyezi a perújrafelvételt, de nem semmisíti meg a korábbi ítéletet. A következő áprilisban eltörlik a Dils-perben született korábbi ítéletet, de a foglyot nem bocsátják szabadlábra a folyamatban lévő újabb eljárás eldőltéig. A határozat az év júniusában születik meg: a Marne megyei esküdtszék ismét bűnösnek minősíti, és 25 évi elzárásra ítéli Partick Dilst. A fellebbviteli bíróság döntésében a Rhone megyei esküdtbírósághoz utalja az ügyet.
Tavaly márciusában egy szakértői jelentés úgy foglal állást, hogy a montignyi kettős gyermekgyilkosságban szinte felismerhető Francis Heaulme "keze nyoma", bűnelkövetési módszereinek jellegzetességei. Az áprilisi harmadik büntetőper végén a bíróság felmenti Dilst a korábbi vádak alól és szabadlábra helyezi a férfit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként