Tizenhét halálos áldozata és több mint százharminc sebesültje van a dzsakartai Marriott luxushotel ellen kedden elkövetett öngyilkos pokolgépes merényletnek - tartalmazza az Egyesült Államok dzsakartai nagykövetségének kedd este Washingtonba eljuttatott összesítése; más források szerint a halálos áldozatok száma legalább tizennégy. Az indonéz hatóságok a Dzsemaa Iszlamija szélsőséges muzulmán szervezetet gyanúsítják a terrorakció elkövetésével.

Az indonéz vöröskereszt adatai szerint legalább tizenhárman meghaltak és száznegyvenkilencen megsebesültek a dzsakartai Marriott Hotel elleni, helyi idő szerint kedd délben elkövetett pokolgépes merényletben. Az amerikai adatok szerint egy amerikai, egy ausztrál és egy malajziai személy is életét vesztette a terrorakcióban. Az indonéz hatóságok kedd este 14 halottról számoltak be, megemlítve egy holland bankárt is. Az amerikai dokumentum nem tesz említést holland áldozatról.
A dzsakartai rendőrség megállapította: a tettes vagy tettesek egy gépkocsiba rejtett robbanószerkezetet hoztak működésbe. A detonáció lerombolta a 33 emeletes épület egész homlokzatát, és megrongált több környező épületet. Ezek közül az egyikben működik a norvég, a svéd, a finn és a dán nagykövetség is, de ott senki sem sérült meg. Több gépkocsi lángra kapott. A hatóságoknak több száz embert evakuálniuk kellett a 70 százalékos telítettségű luxushotelből. Egy rendőrtiszt szerint összesen három robbanás történt, az egyik a Marriott közelében lévő Mutiara Plaza kereskedelmi központban.
A terrorakciót arra a napszakra időzítették, amikor a szálloda éttermeiben és bisztróiban sokan ebédeltek. Ezt a tényt figyelembe véve a hatóságok gyanítják, hogy a Dzsemaa Iszlamija áll a terrorcselekmény mögött, a szervezet módszerére vall ugyanis az, hogy egyetlen merénylettel a lehető legtöbb ember életét oltsák ki. Az indonéz országos rendőrfőnök megjegyezte, hogy a keddi robbantás "hasonlít" a Bali szigetén tavaly októberben elkövetett merényletekre, amelyekben 202 ember, főként külföldi turista halt meg.
A merénylet időpontja emellett egybeesett több iszlám szélsőséges perével. Egyiküket, Abu Bakar Bashir befolyásos muzulmán vallási vezetőt azzal gyanúsítják, hogy ő a számos pokolgépes merényletet elkövető, al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatot tartott Dzsemaa Iszlamija vezetője, aki összeesküvést szőtt Megawati Sukarnoputri elnök ellen. Csütörtökre várható ítélet a bali merénylet vádlottjai ügyében.
A Marriott Hotel közel van a dzsakartai diplomatanegyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete áll, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik. Az Egyesült Államok nagykövetsége gyakran tartja fogadásait a luxushotelben, ott rendezték a július 4-i amerikai nemzeti ünnep alkalmából adott estélyt is.
A külföldi áldozatok között van egy holland állampolgár is: a 49 éves Hans Winkelmolen a PT Rabobank Duta Indonesia, a Rabobank holland szövetkezeti bank indonéziai fiókjának elnöke. Winkelmolen 2000-ben érkezett Jakartába és augusztus végén kellett volna hazatérnie - közölte az AP-vel a bank szóvivője. Az elhunyt elnök utódát, akivel Winkelbolen együtt ebédelt a szállodában, kórházba szállították. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet