Megrepedt és folyni kezdett az a 20 tonnányi mérgező vegyi anyagot tartalmazó konténer, amelyet a hét végén sodort egy orkán a Csendes-óceáni Bering-sziget partjaira; az Oroszországhoz tartozó sziget élővilágát katasztrófa fenyegeti.

A földdarab északnyugati csücskének sziklái között rekedt konténer a francia Dupont cégé, a tartályt - két másikkal együtt - idén márciusban, a Koreai-félsziget közelében "veszítette el" egy szállítóhajó. A távol-keleti Parancsnok-szigetekhez tartozó Bering-sziget lakói megpróbálták a partra vetett konténert eltávolítani, de erőfeszítésük nem sikerült. Egyes beszámolók szerint a megrepedt tartályban levő folyadék egy része már kiömlött, de a maradék távozását a helybéliek a sérült tartály megfordításával megakadályozták. Szemtanúk szerint több állat és madár elpusztult. A Parancsnok-szigeteket - ahol 300 ezer medve- és oroszlánfóka, valamint 500 ezer ritka északi madár él, a partok közelében pedig 21 bálnafélét figyeltek meg - az UNESCO néhány hónapja nemzetközi természetvédelmi területté nyilvánította.
Megfigyelők szerint nagy a veszélye annak, hogy az Etau tájfun a partmenti sziklákhoz csapja a tartályt, s annak teljes tartalma a környezetbe jut. A tájfun a mentési munkálatokat is akadályozza. Az Etau hétfőre eljutott a Parancsnok-szigetektől nyugatra elterülő Kamcsatka déli partjaihoz, a legerősebb széllökések sebessége elérte a másodpercenkénti 35 métert. A Kuril-szigetek és Szahalin felől érkező tájfun vasárnap hatalmas mennyiségű csapadékot zúdított a félsziget nyugati részére, a havi norma 40 százaléka esett le egyetlen éjszaka. A viharos erejű szél több körzetben fákat csavart ki. A Kuril-szigetek bizonyos részein egy havi, 157 milliméternyi csapadék hullott. Meteorológusok előrejelzése szerint a vihar még három napig fogja éreztetni hatását a térségben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó