Tetszett a cikk?

Megrepedt és folyni kezdett az a 20 tonnányi mérgező vegyi anyagot tartalmazó konténer, amelyet a hét végén sodort egy orkán a Csendes-óceáni Bering-sziget partjaira; az Oroszországhoz tartozó sziget élővilágát katasztrófa fenyegeti.

A földdarab északnyugati csücskének sziklái között rekedt konténer a francia Dupont cégé, a tartályt - két másikkal együtt - idén márciusban, a Koreai-félsziget közelében "veszítette el" egy szállítóhajó. A távol-keleti Parancsnok-szigetekhez tartozó Bering-sziget lakói megpróbálták a partra vetett konténert eltávolítani, de erőfeszítésük nem sikerült. Egyes beszámolók szerint a megrepedt tartályban levő folyadék egy része már kiömlött, de a maradék távozását a helybéliek a sérült tartály megfordításával megakadályozták. Szemtanúk szerint több állat és madár elpusztult. A Parancsnok-szigeteket - ahol 300 ezer medve- és oroszlánfóka, valamint 500 ezer ritka északi madár él, a partok közelében pedig 21 bálnafélét figyeltek meg - az UNESCO néhány hónapja nemzetközi természetvédelmi területté nyilvánította.
Megfigyelők szerint nagy a veszélye annak, hogy az Etau tájfun a partmenti sziklákhoz csapja a tartályt, s annak teljes tartalma a környezetbe jut. A tájfun a mentési munkálatokat is akadályozza. Az Etau hétfőre eljutott a Parancsnok-szigetektől nyugatra elterülő Kamcsatka déli partjaihoz, a legerősebb széllökések sebessége elérte a másodpercenkénti 35 métert. A Kuril-szigetek és Szahalin felől érkező tájfun vasárnap hatalmas mennyiségű csapadékot zúdított a félsziget nyugati részére, a havi norma 40 százaléka esett le egyetlen éjszaka. A viharos erejű szél több körzetben fákat csavart ki. A Kuril-szigetek bizonyos részein egy havi, 157 milliméternyi csapadék hullott. Meteorológusok előrejelzése szerint a vihar még három napig fogja éreztetni hatását a térségben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége