Tetszett a cikk?

A német kormány törvénytervezete értelmében a védelmi miniszter a jövőben - végső esetben - parancsot adhat eltérített repülőgép lelövésére, amennyiben a gépet terroristák fegyverként használják. Az ellenzék kontármunkának nevezte a törvénytervezetet, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A német kormány szerdai ülésén mind Peter Struck, a védelmi tárca vezetője, mind Otto Schily belügyminiszter a "végső eszközre" helyezte a hangsúlyt, amikor már minden egyéb intézkedés - a gép leszállásra kényszerítése, figyelmeztető lövések leadása - hatástalannak bizonyul, s nagyszámú emberélet forog veszélyben.
Mindkét miniszter reméli, hogy a végső eset nem következik be, s a miniszter nem kényszerül tűzparancs kiadására. A tervezet szerint az alkalmazott eszközöknek arányban kell állniuk a veszélyhelyzettel, ugyanakkor a tervezetbe nem került bele annak mérlegelése, hogy ilyen szükséghelyzetben hány emberéletet lehetne megmenteni, s mennyit kellene feláldozni.
A törvénytervezeten a kabinet azt követően kezdett el dolgozni, hogy januárban Frankfurt légterébe behatolt egy kisgép, amelynek zavart elméjű pilótája azzal fenyegetőzött, hogy nekihajt egy felhőkarcolónak. A Luftwaffe néhány gépe a levegőbe emelkedett, ám az incidens szerencsés véget ért: a gépeltérítő önként leszállt. A törvénytervezet megszületésében a frankfurti eseten kívül a 2001. szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban végrehajtott terrorista merényletek is szerepet játszottak.
Az ellenzék kontármunkának nevezte a törvénytervezetet, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Struck korábban arról beszélt, hogy a tervezet nem felel meg teljesen az elképzeléseinek, s remélhetőleg a parlamenti eljárás folyamán módosítható. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Beragadt 365-re a forint

Beragadt 365-re a forint

Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket

Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket