Az orosz nők fele magányosan él

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz nők fele él egyedül és nagy százalékuk sosem ment férjhez, ráadásul 15 százalékkal több nő él Oroszországban, mint férfi - derül ki a Humán Demográfiai és Ökológiai Központ új kutatásából.

„Ezer nőből 175 sosem volt férjnél, 180 özvegy és 110 elvált, de mind egyedül élők” – mutat rá a probléma méreteire Anatolij Visnevszkij az kutatás vezetője. A 25 és 30 év közötti korosztályban ezer orosz nő közül 219 nem ment férjhez, 106 vált el és 11 özvegyült meg. A kutató arra is felhívja a figyelmet, hogy az orosz nők egyre később szánják rá magukat a házasságra: míg 1990-ben átlag 22 évesen mentek férjhez, addig mára átlag 23 évesen mondják ki a boldogító igent. Oroszországban azonban ezzel együtt is jóval előbb házasodnak a párok, mint a nyugat-európai országokban.

A legutóbbi szavazások adataira támaszkodva az is kiderült, hogy ezer orosz férfira 1147 nő jut, vagyis a nők aránya 15 százalékkal nagyobb, mint a férfiaké a teljes lakosságra vetítve. Ráadásul a kevesebb születő férfi és a férfiak körében jellemző magasabb halálozási arány miatt nem várható a nemek arányának kiegyenlítődése.

Szociológusok előrejelzései szerint a helyzet tovább romolhat, hiszen a század közepére a potenciális anyák száma megfeleződik, míg a 21. század végére a mai születési számok harmadára lehet számítani.

Visnevszkij összegzése szerint „ha kevesebb anya lesz, kevesebb születés is várható, ezzel pedig folytatódik Oroszország 1992 óta tartó népességcsökkenése.” - közli az Interfax hírügynökség.