szerző:
MTI

Magyarország kicsi, rugalmas, egy hálózatot mozgatni tudó európai uniós tudományos intézetet képzel el, amely képviseli az uniós szellemiséget, és teljesen illeszkedik az EU-tagországok összetartási törekvéseibe - hangoztatta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azon a csütörtöki brüsszeli bemutatón, amelyen Kroó Norbert tudományos akadémiai alelnök és Beleznay Éva budapesti főépítész társaságában részletesen ismertette Budapest jelöltségét az Európai Unió leendő innovációs és technológiai intézetének székhelyéül.

A magyar főváros négy másik pályázó - a németországi Jena, a lengyelországi Wroclaw, a spanyolországi Sant Cugat del Valles, valamint a közösen induló Bécs és Pozsony - mellett szeretné elnyerni az intézet székhelyét, és a magyar miniszter erre jó esélyt is lát.

Az EU-tagországok versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszterei a tervek szerint a jövő héten kiválasztják a székhelyt adó várost. Csütörtökig már valamennyi pályázó megtartotta bemutatóját Brüsszelben.

Magyarországnak rendkívül büszke múltja van a tudományokban, és azt szeretnénk, ha a jövője is hasonló lenne - mondta el Bajnai Gordon az uniós intézeteket, más brüsszeli szervezeteket és a cégvilágot is képviselő közönség előtt. Hozzátette: ezt az is alátámasztja, hogy felmérések szerint a magyar intézmények közül az emberek a tudományos akadémiában bíznak a legjobban.

Budapest lüktető tudományos és egyetemi életű város, tavaly a világ tíz legnagyobb konferenciaközpontja között is volt - emelte ki a miniszter. Friss adat szerint arányaiban Magyarországon jött létre a legtöbb munkahely a kutatásfejlesztési ágazatban.

Mint mondta, az intézet segít az új EU-tagországoknak, hogy teljes körűen integrálódjanak a tudás európai uniós társadalmába.

Kifejtette, Európában nem egy gigaintézetre van szükség, a jövő a hálózatoké: "pókhálóra" van szükség, amely elkapja a legfontosabb találmányokat, technológiai újításokat, és az intézet lenne a "pók", amely középen ülve állandóan javítgatja, erősíti a hálót.

Az európai technológiai fejlődés, "motorja, agya és szíve" lehetne Budapesten - mutatott rá Bajnai Gordon, aki kiemelte azt a törekvést is, hogy az állam és az üzleti szektor között a kutatás területén a lehető legteljesebb partnerség alakuljon ki.

Felhívta a figyelmet az uniós szolidaritás, a régebbi tagországok integrációs elkötelezettségének fontosságára is. Emlékeztetett arra, hogy a régebbi tagállamok kinyilvánították: az új uniós ügynökségek, intézmények székhelyének kiválasztásánál az új tagokat előnyben kell részesíteni, és Magyarországon még nincs ilyen.

A felzárkózás, az európai egyesítés nemcsak utakról, épületekről és alacsony képzettségű munkaerő képzéséről szól. Azt szeretnénk, ha a kihasználását annak a hatalmas potenciálnak, amely megvan az új államokban tudományos szempontból, szimbolikusan egy Magyarországon működő  intézmény garantálhatná - fejtette ki magyar újságíróknak nyilatkozva.

Bajnai bejelentette, hogy a székhely kérdése ötpárti támogatást élvez, és a kormány már eldöntötte: ha Magyarország lehet a székhely, az intézet a minden szempontból ideális Infoparkban lesz. Kiemelt elkötelezettségét jelezve a kabinet arról is határozott, hogy húsz évig vállalja az épületbérlet költségeit és öt évig húsz alkalmazott teljes bérköltségeit. Mint mondta, az új kormányszerkezet is segítené a központ munkáját és könnyítené a kutatók boldogulását.

A kormány letette a szükséges pénzügyi vállalásokat, megfelelő helyszínt választott, most az európai államokon a sor, hogy demonstrálják szolidaritásukat és elkötelezettségüket - hangsúlyozta a sajtónyilatkozatban.

Kroó Norbert egyebek között arról biztosította a hallgatóságot: a magyar tudományos közösség is "egy lélekként" támogatja, hogy a technológiai intézet székhelye Budapesten legyen.

Ez lehetőséget teremtene egy igazi európai kutatási övezet kiépítésére - tette hozzá az MTA alelnöke.

Beleznay Éva Budapest előnyeit ecsetelve egyebek között kiemelte, hogy dinamikus városról van szó, amely meg kívánja őrizni hagyományos értékeit is.

A főépítész Demszky Gábor főpolgármester üzenetét is tolmácsolta Brüsszelben. Eszerint a terv a fővárosban is teljes támogatást élvez, és Budapestnek kiemelten fontos lenne, hogy elnyerje a székhely lehetőségét.

Újságírói kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta, több EU-tagország már jelezte támogatását a magyar jelöltséghez. Úgy vélte továbbá, hogy amit eddig látott az öt jelentkező bemutatóiból, az alapján a magyar ajánlat a legmeggyőzőbb.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
euractiv.hu Tech

Megalakulás előtt az Európai Technológiai Intézet

Az érdekelt felekkel és a tagállamokkal folytatott széles körű konzultációt követően az Európai Bizottság közzétette az Európai Technológiai Intézet (European Institute of Technology – EIT) létrehozásával kapcsolatos tervének részleteit. Az Európai Tanács márciusi ülésszakán kérték fel a Bizottságot, hogy folytassa az Európai Technológiai Intézet létrehozására irányuló javaslatának kidolgozását.

euractiv.hu Tech

Nem lesz Európai Technológiai Intézet?

Az ENSZ független szakértõi csoportja elutasította az Európai Bizottság javaslatát az Európai Technológiai Intézet (EIT) létrehozására. Helyette az EIT Csoport modellt ajánlják, amely a már működő helyi és regionális kutatási, oktatási és innovációs létesítményekre alapozna.

Patthelyzet az izraeli választás után, Netanjahu politikai jövője forog kockán

Patthelyzet az izraeli választás után, Netanjahu politikai jövője forog kockán

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

A tudósok sem értik, hogyan nőhetett 88 méteresre ez a fa

A tudósok sem értik, hogyan nőhetett 88 méteresre ez a fa

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!