A gyász miatt maradt el a tűzijáték. Lottóval az áldozatokért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ötvenötezer fölé emelkedett a múlt heti kínai földrengés Szecsuán tartománybeli halálos áldozatainak száma – jelentette be pénteken a terület kormányzó-helyettese.

A csütörtökön közzétett veszteségmérlegben még 51 151 halálos áldozat és 29 328 eltűnt személy szerepelt. Li Cseng-jün kormányzó-helyettes pénteki viszont már 55 239 halottról és 24 949 eltűntről beszélt. Összesen 5,5 millió épület omlott össze, és további 5, 9 millió ház rongálódott meg.

A természeti csapás következtében 281 066 személy sérült meg és több mint 5,4 millióan váltak hajléktalanná – tette hozzá a tartományi vezető, aki egyúttal közölte: egyelőre nincsen közvetlen árvízveszély a földrengés nyomán földcsuszamlásokkal eltorlaszolt folyóknál, ez azonban egy erős utórezgés után újra fenyegethet.

Li ígéretet tett arra, hogy egy hónapon belül biztonságos, olcsó és megfelelő ideiglenes lakhelyet adnak a földrengés-károsultak 98 százalékának, de legalább három évbe telik, amíg újraépítik a katasztrófában rommá vált városokat és falvakat.

A kínai kormány országos lottójátékot indít a földrengés áldozatainak megsegítésére és az újjáépítésre – írta az angol nyelvű Beijing Times című napilap. Li Hszüe-csü, a polgári ügyek minisztere a lapnak elmondta továbbá, hogy rövid időn belül 5000 jüan (kb. 457 euró) segélyt kap minden olyan család, amelyikben van halálos áldozat.

Az elemi csapásban számos olyan katolikus templom megrongálódott Szecsuán hegyes vidékein, amelyeket 100 évvel ezelőtt jezsuiták építettek. Nyolc templom elpusztult, további 20 pedig súlyosan megrongálódott. Pengcsouban az egyik templomot szabályosan kettévágta a földrengés.

Közben az olimpiai láng, amelynek stafétáját a hét első három napjára hirdetett nemzeti gyász idején felfüggesztették, pénteken Sanghajba érkezett. Kína gazdasági és pénzügyi fővárosában a váltófutás előtt egy perces csenddel emlékeztek meg a földrengés áldozatairól és a résztvevők a velük való szolidaritás szolgálatába állították az eseményt. A 416 kiválasztott futó közül négyen személyesen vettek részt a szecsuáni mentési munkákban. A láng útvonalán mindenütt dobozokat helyeztek el az adományoknak. A kétnapos stafétához tervezett tűzijátékok és más ünnepségek az áldozatok iránti tiszteletből elmaradnak.