szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Határozatban szólította fel csütörtökön az Európai Parlament (EP) az EU legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot arra, hogy legkésőbb ez év végéig terjessze elő az unió Duna-stratégiájának tervét.

A parlament szerint annak érdekében, hogy a regionális együttműködés különböző lehetséges területeit áttekinthessék, mielőbb széles körű konzultációkat kell kezdenie a bizottságnak az összes Duna-menti országgal.

Az EU-országok állam-, illetve kormányfői tavaly júniusban már megbízták az Európai Bizottságot, hogy 2010 végére készítse el a Duna-térség makroregionális szintű stratégiájára vonatkozó javaslatát. A leendő Duna-stratégia célja, hogy a területi, gazdasági és társadalmi összetartozás erősítésével elősegítse a Duna menti régiók fenntartható fejlődését. A stratégia jelentőségét magyar szempontból növeli, hogy a Duna Bizottság központja Budapesten van, és a program végrehajtása a 2011 első felében esedékes magyar elnökség prioritásai között szerepel.

Csütörtökön elfogadott határozatában - amelynek egyik kezdeményezője Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő volt - az EP sürgeti a Duna ökológiai állapotának javítását, a szennyezés csökkentését, valamint az olaj és más mérgező, illetve káros anyagok folyóba engedésének megakadályozását. Hangsúlyozza a dunai halállomány védelmének szükségességét, és felszólítja az Európai Bizottságot, hogy készítsen átfogó tervet a Dunában élő természetes tokhal-állomány megőrzésére, megújítására.

A szöveg kitér az energiahatékonyságot, a megújuló energiaforrások használatát ösztönző projektek, valamint a fenntartható idegenforgalom, az ökoturizmus támogatására, a vállalkozásfejlesztési hálózatok létrehozására. A parlament szerint a belvízi hajózási rendszer a régió közlekedésfejlesztésének fontos aspektusa. Az EP erősítené a Duna térségében a "multinacionális mobilitást", támogatja a régión belüli egyetemi csereprogramokat, és javasolja, hogy a régióban működő egyetemek alakítsanak hálózatokat a nemzetközi szinten is versenyképes "kiválósági központok" kialakulásának elősegítése érdekében.

Az Európai Parlament állásfoglalása javasolja, hogy kétévente kerüljön sor uniós Duna-csúcsra, és annak következtetéseit ismertessék az Európai Tanáccsal, illetve az Európai Parlamenttel.

A témáról folytatott strasbourgi parlamenti vitában több magyar EP-képviselő üdvözölte a Duna-stratégia tervét. A fideszes Áder János kiemelte: a stratégia kialakítása során Magyarországnak elsődleges feladata az, hogy a Duna medre alatt található hatalmas édesvízkincset megóvja.  Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője arról beszélt, hogy az édesvíz és az élelmiszer egy-két évtizeden belül olyan stratégiai jelentőségű termékké válik, mint jelenleg a kőolaj és a földgáz. A fideszes Kósa Ádám felvetette, hogy a civil szervezeteket is érdemes bevonni a stratégiába.

A szocialista Göncz Kinga szerint ha a stratégia sikeres lesz, "akkor hozzá tud járulni a Duna menti identitás kialakításához, ami segíthet a történelmi sérelmek, traumák maghaladásában, segíthet a Duna menti népek együttélésében, abban, hogy a civil együttműködések sokkal intenzívebbé váljanak, mint eddig".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!