szerző:
MTI

A mélytengeri olajkútból kiszabadult metángáz-buborék okozta a British Petroleum (BP) által üzemeltetett olajplatformon a robbanást, amely következtében a létesítmény elsüllyedt a Mexikói-öbölben - közölték platformon alkalmazott olajipari munkások az BP által lefolytatott belső vizsgálat során.

Az olajkútból kiszabadult metángáz-buborék felszökött a fúrószáron, gyorsan tágult, szétnyomta a tömítéseket és zárószerkezeteket, majd berobbant. A kihallgatásról készült jegyzőkönyv az eddigi legrészletesebb leírást adja arról, hogy mi okozhatta az április 20-i robbanást, amely kioltotta 11 olajmunkás életét, és megrongálta a mélytengeri olajkutat, több mint 12 millió liter nyersolajat juttatva a Mexikói-öbölbe. A dokumentumból közölt szemelvényeket az AP hírügynökség. 

Az olajplatform dolgozói elmondták, hogy a baleset akkor történt, amikor feltáró fúrásról átállították termelő fúrásra a mélytengeri kutat. Amikor csökkentették a nyomást a fúrószárban, és hevíteni kezdték, hogy cement lezárást tegyenek az kútfej köré, vegyi reakció következtében gázbuborék képződött, és az olajkút köré vont tömítés meglazult (a tengerfenék alatt a metángáz töményebb, kristályosodott halmazállapotban van). 

A gázbuborék a fúróoszlopon keresztül felfelé haladva a csökkenő nyomás következtében egyre tágult, és szétnyomta a platform különféle zárószerkezeteit. A platformon lévő munkások először azt tapasztalták, hogy hirtelen tengervíz lövell ki a fúrószárból, ezután a gáz, majd az olaj is a felszínre tört. A metángáz a szomszédos helyiségbe szivárgott, ahol berobbant, és meggyújtotta az olajat. 

A létesítményen tűz ütött ki. Az ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen, de ez nem sikerült. A munkaállomásról közvetlenül a robbanás után 111 embert kimentettek, de a mélytengeri kútból szivárgó olajnak mindmáig nem sikerült útját állni. 

Szakértők szerint péntekig összesen 3,3 millió gallon (12,5 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Ennek egy része elpárolgott, egy másik része a tenger fenekére süllyedt, néhány felszíni foltot elégettek. A Mexikói-öbölben úszó szabálytalan alakú szennyeződés 386 kilométeres kelet-nyugati és 160 kilométeres észak-déli kiterjedésű.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A Mexikói-öböl az olajtársaságok temetője

Holt tengernek is becézik egymás közt a Mexikói-öböl térségét az olajszakmában, amióta a tenger ásványkincseinek felszínre hozása sorozatosan kudarcokba fulladt a térségben az elmúlt évtizedben. Ez a lelőhely egyben az utolsó feltárt végvára az USA belső olajtermelésének, így a környezeti hatások mellett gazdasági következményei is lesznek a Deep Horizon katasztrófájának.

MTI Világ

Shell: 14 ezer tonna olaj ömlött a Niger-deltába tavaly

Közel 14 ezer tonna nyersolaj került tavaly a Niger folyó torkolatába a Royal Dutch Shell olajtársaság nigériai létesítményeiből; a vállalat szerint a környezetkárosításért nigériai tolvajok és fegyveresek felelősek.

MTI Tech

Olajfogó kupola útban a Mexikói-öbölbe – fotók

Úton van a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa helyszínére az a csaknem száztonnás, betonból és acélból készült olajfogó kupola, amellyel remélhetőleg sikerül megállítani a nyersolaj tengerbe ömlését.

MTI Világ

Nyolc kilométeres olajfolt úszik a Dunán

Leállították a hajóközlekedést a Duna szinte teljes bécsi szakaszán szerdán, miután a fővárostól mintegy harminc kilométerre dízelolaj ömlött a folyóba - közölte a felső-ausztriai tűzoltóság.

hvg.hu/MTI Természet

NASA: műholdfelvételek az olajfoltról

Az amerikai oceanográfiai és atmoszféra-kutató hivatal (NOAA) műholdfelvételek segítségével követi nyomon Golf-öbölben úszó olajfolt útját. A szennyezés közel kétezer négyzetkilométeren terül el a vízen és New Orleans környékén éri el az amerikai partokat.

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

Családbarát ország? Számoljunk csak, mennyit kell adózniuk a gyerekeseknek!

Családbarát ország? Számoljunk csak, mennyit kell adózniuk a gyerekeseknek!