szerző:
MTI

Izrael kész átengedni a palesztinoknak Jeruzsálem egyes részeit a béketárgyalások keretében, a város arabok lakta negyedei a majdani palesztin államhoz fognak tartozni - jelentette ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a Háárec című napilap internetes kiadásának adott interjújában. Benjamin Netanjahu küldöttségének egyik képviselője azonban cáfolta a hírt.

A mind a zsidók, mind a muzulmánok számára szent helyeket pedig egy "különleges hatóság" fogja igazgatni - tette hozzá. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilatkozataiban mindeddig elutasította Jeruzsálem kettéosztását. Barak szavai arra utalnak, hogy a kormány hajlandó engedni a szent helyek tekintetében. Ezek közé tartozik a fallal körülvett óváros, benne e Templomheggyel - az arabok számára a Mecsetek terével -, amelyen az al-Aksza mecset, a muszlimok harmadik legszentebb helye áll, valamint a fal nyugati része, a zsidók számára szent Siratófal.

"Nyugat-Jeruzsálem és 12 zsidó negyed, amelyekben összesen 200 ezer ember él, a miénk lesz. Az arab negyedek, amelyekben csaknem negyedmillió palesztin lakik, az övék lesz. Lesznek megállapodások és egy különleges hatóság az óvárosban, az Olajfák hegyén és Dávid városában (a bibliai Jeruzsálemben)" - mondta Barak.

Jeruzsálem Izrael feloszthatatlan fővárosa lesz - szögezte le szerdán Washingtonban egy illetékes Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök küldöttségéből, megcáfolva ezzel a védelmi miniszter nem sokkal korábban tett kijelentését. "A miniszterelnök véleménye, hogy Jeruzsálem kérdése az egyik kulcskérdés a közvetlen tárgyalásokon. Az álláspontunk az, hogy Jeruzsálem Izrael feloszthatatlan fővárosa lesz" - hivatkozott Netanjahura az izraeli tárgyalóküldöttség egyik tagja. 

Izrael az 1967-es háborúban szállta meg Jeruzsálem keleti felét és a Jordán folyó nyugati partját, valamint csatolta ezeket területéhez, amit a nemzetközi közösség soha nem ismert el. A palesztinok viszont Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániában és a Gázai övezetben létrehozandó államuk fővárosának. A város kettéosztásának és a különleges igazgatási hatóság felállításának gondolata már azokon a tárgyalásokon is szerepelt, amelyet az előző izraeli kormányfő, Ehud Olmert folytatott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Azok a tárgyalások megszakadtak az izraeli hadseregnek a Hamász radikális szervezet ellen indított Gázai övezeti offenzívája miatt.

Barak egy évtizeddel ezelőtt, mint miniszterelnök, már maga is tárgyalt a palesztinokkal a békekötésről - sikertelenül -, és akkor úgy tűnt, hogy Jeruzsálem státusa az egyetlen fő kérdés, amely miatt nem születhet megállapodás. Barak elmondta az interjúban, hogy a majdani megállapodás keretében az elszigetelt ciszjordániai zsidó telepeket el kell költöztetni Izraelbe, de Izrael meg fogja tartani a megszállt területen létesült nagyobb telepeket. A reménybeli megállapodásnak garantálnia kell Izrael biztonságát, beleértve ebbe, hogy Izrael utána is felügyelni fogja végig a Jordán völgyét, amely Jordánia határa - tette hozzá.

A keddi ciszjordániai merényletnek, amelyben egy Hamász-fegyveres lelőtt négy izraeli telepest, nem szabad megakadályoznia a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások elkezdését - szögezte le a miniszter. A Háárec szerint Barak mindig ingadozott béke és biztonság, a galamb- és a héjalelkű politizálás, a jobb- és a baloldal között. Nem vérzett a szíve, amikor Izrael kivonult Dél-Libanonból, amikor ő felajánlotta Háfez Asszad szíriai elnöknek a Golán-fennsíkot a biztonságért cserébe, vagy amikor a Templomhegy feletti ellenőrzést Jasszer Arafat néhai palesztin elnöknek. Mindig fontosnak tartotta a józanságot. Sokszor beszélt arról, hogy Izrael hogyan tud életben maradni ebben a "dzsungelben" - írta a lap.

Most a közvetlen tárgyalások előtt meglepően és tőle szokatlanul optimista. Talán azért, mert személy szerint sokat tett a tárgyalások létrejöttéért, talán mert a washingtoni csúcs az ő politikai "mentőmellénye". Jobban hisz a tárgyalások sikerében, mint a két fő tárgyaló személy, Netanjahu és Abbász - állapítja meg a Háárec.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Izraeli-palesztin tárgyalások: a csütörtöki startnál minden kiderülhet

A csütörtökön kezdődő közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök nagyon különböző alapállásból, valamint az egymás iránt érzett vajmi kevés szimpátiával és bizalommal kezdi el. Idegenkedésük miatt kompromisszumkészségük minimális, bár Netanjahu nemrég kijelentette, hogy a tárgyalásokon meg fogja lepni a kishitűeket.

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Több száz pedofilt kapcsoltak le egyszerre világszerte

Több száz pedofilt kapcsoltak le egyszerre világszerte

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot