szerző:
MTI

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakértők szerint az iszlám ország képességein túlmutat az, hogy maga is kiberháborút indítson az őt ért új típusú támadás megtorlásaként, ugyanakkor félő, hogy más eszközökkel áll majd bosszút.

Biztonsági szakértők azt gyanítják, az iszlám köztársaság nukleáris programját gyengíteni hivatott offenzíva mögött a legnagyobb valószínűséggel az Egyesült Államok vagy Izrael állhat. Teherán egyelőre nem közölt részleteket arról, milyen súlyosak a Stuxnet által okozott károk. A vasárnap nyilvánosságra került hírekből annyi derült ki, hogy a busheri atomerőmű személyzetének komputereit megtámadta a számítógépes kártevő, ugyanakkor a központi rendszer működésében nem keletkezett zavar.

Elemzők szerint az iszlám köztársaság a közeljövőben további, a nukleáris ambícióit féken tartó kibertámadásra számíthat, ezért rövid távon feltehetőleg azon fáradozik majd, hogy azonosítsa az offenzíva forrását, és megvizsgálja, miként fertőzte meg számos számítógép operációs rendszerét az ipari létesítmények irányításának átvételére és adataik külföldre továbbítására is alkalmas rosszindulatú program.

Az efféle harc természetére jellemző, hogy rendkívül nehéz, szinte lehetetlen hitelt érdemlő bizonyítékot találni a támadást indító ország vagy csoport azonosítására. Egyes elemzők azt állítják, Irán talán egy Izrael vagy a Nyugat elleni kibertámadással válaszol majd a történtekre, bár sokan kételkednek abban, hogy az iszlám ország képes egy ilyen lépésre. "Nem hiszem, hogy Irán részéről számítani lehet bármiféle számítógépes hadviselésre" - mondta Jessica Ashooh, a régióval foglalkozó elemző. "Az irániaknak egyszerűen nem áll rendelkezésükre az a technikai kapacitás, amellyel hasonló offenzívát indíthatnának a megfelelően védett operációs rendszerek ellen, amit a számítógépeit megfertőző Stuxnet vírus okozta nehézségek is jól alátámasztanak" - fejtette ki Ashooh.

Más szakértők szerint ugyanakkor Iránban már igenis prioritást élvez a számítógépes kémkedés fejlesztése, ezért számolni kell azzal, hogy a nyugati nukleáris létesítmények is ki vannak téve egy esetleges iráni kibertámadás veszélyének. Persze az is előfordulhat, hogy Teherán a hagyományos eszközökhöz nyúl, és szövetségesein keresztül - a Hezbollah, a Hamász vagy az iraki és afganisztáni felkelők révén - lendül ellentámadásba. Bármi történik is, a Stuxnet vírussal végrehajtott támadás előrevetíti azt, hogy a későbbiekben milyen formában játszódnak majd le a 21. század államközi konfliktusai.

"Semmiképp sem egy egyszeri esetről van szó. Úgy gondolom, ebből (kibertámadásból) még sokkal többet fogunk látni" - mondta el Ian Bremmer, az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport elnöke.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Iránt kibertámadás érte

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti. Összesen mintegy 30 ezer számítógépről van szó - mondta el az iráni Mehr hírügynökségnek egy szakértő.

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion

Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion

Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít

Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít