szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felülvizsgálhatják az eljárást, de marad a légi utasok testszkennerrel történő átvilágítása - közölte az amerikai belbiztonsági miniszter.

Általános gyakorlat marad a légi utasok testszkennerrel történő átvilágítása, aminek alternatívája csak a testi motozás lehet - jelentette ki hétfőn a washingtoni Ronald Reagan repülőtéren Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter, aki ugyanakkor hajlandónak mutatkozott a számos panaszt kiváltó, szigorú motozási eljárás felülvizsgálására. A reptéri biztonság jelentősege november végén különösen felerősödik Amerikában, amikor milliók kelnek útra a hálaadás napja előtt. (A hagyományosan november negyedik csütörtökén megtartott legnagyobb amerikai ünnep idén 25-re esik.) 

A belbiztonsági miniszter úgy fogalmazott, hogy a motozással kapcsolatos lakossági panaszok "nyitott fülekre találtak", ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megerősített biztonsági intézkedések az utazóközönség érdekeit szolgálják. Hatvannyolc amerikai repülőtéren eddig csaknem 400, az egész test átvilágítására alkalmas szkennert állított fel az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA). A berendezések száma 2011 végére eléri majd az ezret. Azoknak az utasoknak, akik nem kívánnak átesni a szkennelésen, motozásnak kell alávetniük magukat. 

Mind a szkennnelés, mind pedig a testi motozás élénk tiltakozást váltott ki az országban. A TSA és a belbiztonsági minisztérium illetékeseinek minden bizonnyal komoly fejtörést okoz az a közösségi portálokon köröztetett bojkott-felhívás, amely arra szólítja fel a légi utasokat, hogy november 24-én - vagyis várhatóan az év legforgalmasabb napján - ne egyezzenek bele az átvilágításba. 

Napolitano sajnálkozását fejezte ki a bojkott-felhívás miatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a reptéri átvizsgálásnak túl kell lépnie a fémdetektorok korszakán, s most már a nem fémből készült veszélyes tárgyakat, valamint a kockázatot jelentő folyadékokat, porokat és zseléket is távol kell tartani a repülőgépektől. 

A TSA azután kezdte el tömegesen alkalmazni a testszkennereket, hogy tavaly karácsonykor egy nigériai férfi az alsónadrágjába rejtett robbanószerkezet segítségével próbált meg felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai utasszállító repülőgépet. A merényletkísérletért az al-Kaida terrorszervezet jemeni központú, az Arab-félszigeten működő ága vállalta magára a felelősséget. 

A számos beérkezett panasz miatt a TSA megszűntette a 12 éven aluli gyerekek motozását és ígéretet tett rá, hogy alternatív eljárást dolgoztat ki a pilóták számára, akiknek szakszervezete aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a gyakori átvilágítás esetleg egészségkárosodást okozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Botrányt okozott a bollywoodi sztár reptéri testszkennerképe

Botrány körvonalazódik Nagy-Britanniában miután a heathrow-i repülőtér személyzete az előírásokkal ellentétben nemhogy megsemmisítette, de kézről kézre adta egy, a biztonsági ellenőrzéskor virtuálisan "levetkőztetett" bollywoodi filmsztár képét.

MTI Világ

Fatvát bocsátott ki a testszkennerek ellen egy muszlim csoport

Fatvát (vallásjogi határozatot) bocsátott a testszkennerek ellen egy amerikai muszlim csoport, megtiltva a vallás követőinek, hogy a repülőtereken alávessék magukat a berendezéssel elvégzendő ellenőrzésnek - adta hírül pénteken a Detroit Free Press internetes kiadása.

hvg.hu Tech

Botrányt okoz az USA repterein az agresszív motozás, a pilóták is tiltakoznak

Óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államok számos repülőterén alkalmazott biztonsági testszkennerek helyett, vagy mellett alkalmazott „továbbfejlesztett motozásos” eljárás, melynek során az intim testrészeket is átvizsgálják a Közlekedésbiztonsági Ügyönkség (TSA) munkatársai. November 24-re tiltakozó demonstrációt hirdettek az interneten, a megmozdulásokhoz számos pilóta és légiutas-kísérő is csatlakozott.