szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Genetikai vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy a Haitin kitört, eddig több mint 1100 halálos áldozatot követelő kolerajárvány része annak a világjárványnak, amely 49 évvel ezelőtt kezdődött Indonéziában, de eddig elkerülte a karibi országot - közölték amerikai kutatók.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC), illetve a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szakemberei szerint a DNS-vizsgálatokból kiderült, hogy a járvány egyetlen bacilusgazdától származik, de lehetetlen kideríteni azt, hogyan került be az országba. Ember, fertőzött étel, vagy akár hajófenékben felgyülemlett áporodott víz által is behurcolhatták a kolera baktériumát a földrengés sújtotta Haitira, ahová hónapok óta tonnaszámra érkeznek külföldi segélyek szerte a világból. 

Scott Dowell, a CDC szakértője szerint az indonéziai Sulawesi (Celebesz) szigetről eredeztethető kolerajárvány 49 éven át elkerülte Haitit. A kolerajárvány az ország "éléskamrájának" számító Artibonite megyében tört ki október közepén, az első betegek jobbára rizsföldeken dolgozó munkások voltak. A CDC és a PAHO szakemberei 27 ottani beteggel beszéltek, s kiderült, hogy többségük ivott az Artibonite folyó vízéből. Ha a folyóba bekerül a bacilus, akkor gyorsan elterjed az egész megyében, tekintettel arra, hogy a vidéken sokan kerülnek kapcsolatba a folyó vizével - mondta Dowell.

A CDC és a PAHO felhívta a figyelmet arra, hogy a pusztító januári földrengés előtt Haitin a lakosság csak 12 százalékának állt rendelkezésre kezelt csapi ivóvíz, és csak 17 százalékuk számára volt elérhető a megfelelő közegészségügyi szolgálat. A földrengés óta csak romlott a helyzet. Mivel az országban szinte ideálisak a körülmények a bacilus terjedéséhez, az egészségügyi hatóságok erőfeszítései ellenére a kolera futótűzként terjedt. Mára - egy hónap leforgása alatt - több mint 18 ezren fertőződtek meg, a járványnak eddig több mint 1100 halottja van. Az orvosok attól tartanak, hogy a járvány tetőpontja még hátravan. A CDC és a PAHO szakemberei is azon a véleményen vannak, hogy a földrengés sújtotta Haitin kitört járvány súlyosabbá válhat, és akár évekig is eltarthat.

A közép-amerikai országban sokan azt hiszik, hogy a világszervezet alkalmazásában álló nepáli kéksisakosok hurcolták be a kórt Ázsiából. A gyanú erőszakot szült: az elmúlt napokban összecsapások törtek ki Haiti fővárosában a helyi lakosok és az ENSZ békefenntartói között, s többen meghaltak a zavargásokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!