szerző:
hvg.hu

Gyorsan alább hagyhat az Orbán-kormány egyoldalúan meghirdetett „nemzeti együttműködési” rezsimje iránt érzett országos lelkesedés, amint megérződik, mi is a kormányintézkedések ára – írja szerkesztőségi blogjában az Economist, amely szerint a Költségvetési Tanács büdzséjének drasztikus lecsökkentése az utolsó csepp lehet a pohárban.

A precedens nélküli kétharmados parlamenti többség áprilisi megszerzése óta a Fidesz szisztematikusan vette be az ország korábban független intézményeit: ma már a köztársasági elnökséget, a számvevőszéket és a médiatanácsot is a párt emberei vezetik – írja bejegyzésében az Economist blogja. Múlt héten a parlament megszavazta az alkotmánybíróság költségvetési ügyek feletti ítélkezési jogainak megnyirbálását, most pedig még a magánnyugdíj-pénztári tagokat is visszaléptetné az állami rendszerbe, hogy megvalósuljanak a költségvetési célok. Akik ezt visszautasítják, elveszíthetik nyugdíjuk 70 százalékát is.

De a legutóbbi intézkedés már túl sok lehet – írja a blog szerzője arról a fideszes indítványról, amely 835 millió forintról 10 millió forintra csökkentené a központi költségvetés felett őrködő független szervezet, a Költségvetési Tanács fenntartására szánt keretet és ezzel tulajdonképpen ellehetetlenítené annak működését. A javaslat az Economist szerzője szerint haragot és megdöbbenést váltott ki – de nem a gyenge és megosztott ellenzék és nem is a kormányt továbbra is támogató közvélemény részéről.

A gond az, hogy a javaslat destabilizáló üzenetet küldhet a piacoknak: Magyarország fiskális politikájának ezentúl nem lesz többé semmiféle hiteles belső felügyelete. Ez a bejegyzés szerzője szerint tovább ronthatja a befektetői bizalmat, aamelyet már meglehetősen helyben hagytak a bankokra, telekommunikációs, energetikai és kiskereskedelmi cégekre kivetett válságadók, illetve a forint gyengülését is előidézheti. Ezt pedig már a zsebükön is megérezhetik a szavazók: a magyar háztartások összesen 26,5 milliárd dollárra rúgó adósságának a felét ugyanis svájci frankban vették fel – teszi hozzá az Economist blogja.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Economist: lesz még euró tíz év múlva?

Vajon létezni fog-e az euró tíz év múlva? − tette föl a kérdést az Economist a közös európai fizetőeszköz látványos megrendülése láttán. Válasza: az euró megőrzéséhez fűződő politikai szándékot nem szabad alábecsülni. Tény, hogy február óta erősödött az Európai Unió határozottsága, ám a válság ennél is gyorsabb ütemben súlyosbodott – áll a londoni gazdasági hetilap elemzésében.

hvg.hu Világ

Külföldi iszapömlés-reakciók: sokan dicsérik Orbánt és Magyarországot

Vezető hírben foglalkoztak a külföldi lapok Bakonyi Zoltán MAL-vezér tegnapi őrizetbe vételével: a New York Times és az Economist a vörösiszap-katasztrófa újabb fejleményével kapcsolatban Orbán Viktor reakcióját is elemzi, az amerikai beszámolókat az interneten kommentáló olvasók pedig a BP Mexikói-öbölben történt olajszennyezésének következményeit hasonlítják össze a magyarországi eseményekkel.

Világ

Economist: a kelet-európai romák rosszabbul élnek, mint a kommunizmus idején

A kelet-európai roma népesség az integrációs kezdeményezések ellenére még mindig rosszabbul él, mint a kommunizmus idején - írta jogvédők véleményét idézve a The Economist, amelynek pénteken megjelent elemzése szerint ugyanakkor a Nyugat-Európába vándorló romák sem részesülnek baráti fogadtatásban.

hvg.hu Gazdaság

Economist: a Fidesz ellenérzéseket szít a szabadpiaci kapitalizmussal

A külföldi befektetések hozzájárultak Közép-Európa felvirágoztatásához az elmúlt húsz évben, és a térségnek még több ilyen befektetésre lesz szüksége ahhoz, hogy kilábalhasson a jelenlegi recesszióból. Az utóbbi időben néhány magyarországi incidens azonban azt mutatja, hogy a válságra adott populista válaszok az ellenkező irányba húznak – áll az egyik legtekintélyesebb európai lap, a brit The Economist pénteki cikkében.

MTI Világ

Eltüntetik az Economist e heti számát Thaiföldön

Nem terjesztik a héten az Economist című brit hetilapot Thaiföldön, mert abban a monarchia jövőjével és a kórházban lévő uralkodó utódlásával kapcsolatos kényes kérdések szerepelnek - közölte a kiadvány pénteken Bangkokban.

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Elengedték az utrechti lövöldözés két gyanúsítottját, már csak az elkövetőt tartják fogva

Elengedték az utrechti lövöldözés két gyanúsítottját, már csak az elkövetőt tartják fogva

Másodpercek alatt készít profi képet egy vázlatból az Nvidia mesterséges intelligenciája

Másodpercek alatt készít profi képet egy vázlatból az Nvidia mesterséges intelligenciája

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo

Balog Zoltán a Néppártról: Még soha nem álltunk ilyen közel a szakításhoz

Balog Zoltán a Néppártról: Még soha nem álltunk ilyen közel a szakításhoz