szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter lemondását sürgette a WikiLeaks oknyomozó portál vezetője.

Julian Assange - aki ellen az Interpol szerda hajnalban nemzetközi elfogató parancsot adott ki - az amerikai Time magazinnak nyilatkozva hangoztatta: Clintonnak le kell mondania, amennyiben a külföldön tartózkodó amerikai diplomatákat kémkedésre szólította fel.

A WikiLeaks által a napokban kiszivárogtatott amerikai külügyi dokumentumokból kiderül: az Egyesült Államok egyebek mellett arra utasította diplomatáit, hogy - úgymond - kémkedjenek más országok vezető képviselői után. Így feladataik közé tartozott, hogy a szóban forgó vezetőkről adatokat gyűjtsenek. A többnyire bizalmas iratok szerint ilyen jellegű utasításokat küldtek a washingtoni külügyminisztériumból az Egyesült Államok afrikai, közel-keleti, kelet-európai és latin-amerikai nagykövetségeinek, továbbá az ENSZ-beli amerikai diplomáciai képviseletnek.

Az iratokból például fény derült arra, hogy tavaly júliusban Clinton nevében több mint 30 amerikai nagykövetségre, illetve konzulátusra érkezett ilyen jellegű utasítás. Az állítólagos kémkedések célpontjai voltak magas rangú ENSZ-képviselők, sőt magáról Ban Ki Mun főtitkárról is információkat kellett gyűjteni. Assange jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik. Értesülések szerint a Time-nak amerikai idő szerint kedden a Skype internetes telefonon keresztül nyilatkozott. Közben az ecuadori kormány visszakozott attól a korábbi ajánlatától, hogy kész lenne befogadni a Wikileaks ausztrál származású alapítóját. "Nincs ilyen jellegű meghívás" - fogalmazott Rafael Correa elnök, cáfolva külügyminiszterét, aki nem sokkal korábban azt állította, hogy Quito kész lenne Assange előfeltételek nélküli befogadására.

Emberéletekbe és karrierekbe kerülnek majd a WikiLeaks-kiszivárogtatások, ugyanakkor nem valószínű, hogy az oknyomozó portál alapítójának sikerül kijátszania az amerikai hatóságokat - véli Bill Clinton volt amerikai elnök. Clinton szerint az oldalt elindító Julian Assange nem véletlenül menekül az amerikai igazságszolgáltatás elől: tisztában van azzal, hogy amit tett, bűncselekménynek minősül. Előzőleg a volt elnök felesége, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is amellett foglalt állást, hogy a titkos diplomáciai sürgönyök közzététele törvénybe ütközik. 

Friss híreink a WikiLeaks kiszivárogtatásairól »

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Wikileaks: Julian Assange nyomában az Interpol

Nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki az Interpol Julian Assagne, a világbotrányt kirobbantó Wikileaks-alapító ellen. Eközben újabb dokumentumok szivárogtak ki Hillary Clintonról, Nicolas Sarkozyről és egy esetleges indiai-pakisztáni atomháborúról.

Hírszerző/FH Világ

A NATO elítélte a WikiLeaks kiszivárogtatását

A NATO kedden "illegálisnak, felelőtlennek és veszélyesnek" nevezte a WikiLeaks oknyomozó portál gyakorlatát, hogy minősített és bizalmas dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek