szerző:
hvg.hu

Mint arról már beszámoltunk, szerdán Budapesten ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának állandó bizottsága. Ezt követően készítettünk villáminterjút Kövér László házelnökkel, egy hosszabbat a Magyar Koalíció Párjának egyik név nélkül nyilatkozó vezető politikusával, valamint egy még hosszabbat a pártelnökkel, Berényi Józseffel.

hvg.hu: Tudom, hogy nagyon utálják egymást, de tekintettel arra, hogy az urnához járuló felvidéki magyarok mintegy hatvan százaléka a Hídra szavazott, nem kéne őket is meghívni a KMKF-be?

Berényi József: A parlamenti választásokon valóban ők kaptak több szavazatot, de a helyhatóságit már mi nyertük meg Dél-Szlovákiában. A KMKF tartja magát ahhoz az elvhez, hogy a magyar szervezetek parlamenti és megyei képviselőit fogja össze. Ha ezt az elvet megbontjuk, a Dzurinda-pártból is meg kell hívni képviselőt, a liberálisoktól is, sőt: a Smertől is. Mindhárom pártnak van ugyanis magyar nemzetiségű képviselője. Egy elvi kérdésről van szó. Ha a Hidat meghívnánk, mások is joggal kérdezhetnék, hogy őket miért nem.

hvg.hu: Ezzel tehát azt állította, hogy a Híd nem magyar párt.

B. J.: Ezt nemcsak én állítom, hanem ők is mondják: szlovák-magyar vegyespártként határozzák meg önmagukat. A honlapjukon is ez van.

hvg.hu: Egy szlovák-magyar vegyespártot nem kellene meghívni? Lehet, hogy az SDKÚ-nak, a SaS-nak, sőt: akár Smernek van magyar képviselője, de egyik sem határozza meg magát még részben sem magyar pártként.

B. J.: Nem látok nagy különbséget egy szlovák-magyar vegyespárt, illetve egy magyar képviselőket is sorai között tudó szlovák párt között.

hvg.hu: Attól nem fél, hogy a következő parlamenti választásokon mindkét párt 4,9 százalékkal a porba hull? Esetleg az történik, mint júniusban: az egyik bejut, a másik – négy százalék fölötti eredménnyel – kiesik? Ha annak fordítottja történik, mint júniusban, akkor önök bejutnak, a Híd pedig kiesik. Ennek önök lehet, hogy örülnének, de ezáltal elvész több mint százezer magyar szavazat.

B. J.: Annyit tudok önnek mondani, hogy a következő választásig van előttünk három év, hogy ezeket a dolgokat kezeljük és megoldjuk. Most nem tudok arra választ adni, hogy a megoldás mi lesz. Jelzem: sérelmek minket is érnek: Az 1995-ös szlovák magyar alapszerződés alapján létrehozott, nagyon fontos vegyesbizottságok munkája februárban kezdődik. Egyik bizottságba sem hívtak meg bennünket. Egyetlen tagot sem delegálhatunk egyikbe sem, még a kisebbségi vegyesbizottságba sem, amelyben a Hídnak négy képviselője is lesz. Ez szerintem legalább ugyanolyan fajsúlyú kérdés, mint a KMKF- vagy a MÁÉRT-részvétel.

MKP: „Nem vagyunk őrültek”

„Nem vagyunk őrültek, a választásokig hátralévő három és fél évben valamit teszünk annak érdekében, hogy ne vesszen el százezer magyar szavazat” – fogalmazott portálunknak a Magyar Koalíció Pártja egyik, neve elhallgatását kérő vezető politikusa. Az illető elismerte: Bugár Béla rendkívül népszerű a felvidéki magyarok körében. Úgy vélte: ha a Híd elnöke veszítene népszerűségéből – ami egy politikusnál előbb-utóbb reális lehetőség –, a Híd teljesen elszlovakizálódna. Ezt interjúalanyunk azzal magyarázta, hogy ha a Híd vegyespárt, ugyanakkor demokratikus, akkor senki sem akadályozhatja meg, hogy szlovák dominancia alakuljon ki a párton, illetve annak vezetésén belül. Arra a felvetésre, hogy a Híd egyik alelnöke, a korábban önmagát az utolsó budapesti csehszlovák nagykövetként exponáló, magyarul anyanyelvi szinten tudó, sőt hungarológusi végzettségű Chmel Rudolf emberi jogi és kisebbségi miniszterelnök-helyettes is szlovák, ugyanakkor a kisebbségi jogvédelem lelkes támogatója, vagyis a Híd Bugár után is működhet kisebbségvédő pártként, az MKP politikusa azt felelte: Chmel már elmúlt hetven, az ő politikai pályájának lassan vége.

Az illető szerint reális esélye van annak, hogy a kormánykoalíció mandátuma előtt szétesik, így a Magyar Koalíció Pártjának bármikor fölkészülve kell várnia egy esetleges előrehozott választást. (Ami a kormányt illeti: a Nyájas Olvasó képzelje el Bokros Lajost és Fodor Gábort egy kormányban Semjén Zsolttal – Sz. P.)

 Kövér: Bugár nem lesz tagja a KMKF-nek

A hvg.hu kérdésére, hogy Bugár Béláékkal továbbra sem tárgyalnak-e, Kövér László annyit felelt: „Nem tagja Bugár Béla a KMKF-nek.” Fölvetésünkre, hogy nem is lesz-e, a sajtótájékoztatóról sietve távozó házelnök annyit jegyzett meg: „Nem is lesz.”

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott