szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen tizennégy napot töltött a segélyszervezet három munkatársa az észak-afrikai térségben.

Összesen tizennégy napot töltött a segélyszervezet három munkatársa az észak-afrikai térségben. Az első humanitárius szállítmányokat Kairóban szerezték be, onnan szervezték meg a segélyáru líbiai útját és annak szétosztását. Az egyiptomi-líbiai határon több mint 1000 menekült kapott élelmiszercsomagot, míg Líbiában 4 kórház számára összesen 2,5 tonna egészségügyi felszerelést valamint alapvető élelmiszert jutattak el - mondta el Bálint Gábor, a segélyszervezet főmunkatársa pénteken az MTI-nek. A líbiai segélyprogramban részt vevő főmunkatárs elmondta, hogy rajta kívül még két önkéntes munkatárs tartózkodott a helyszínen, de a romló biztonsági helyzet miatt haza kellett jönniük. 

Az informális koordinációs mechanizmusok a legszükségesebbek; sok háttérmunkára van szükség ahhoz, hogy "hathatósan" és úgy segítsenek, ahogyan kell - hangsúlyozta Bálint Gábor, hozzátéve: ha katasztrófahelyzet van, fel kell venni a kapcsolatot a többi között az ENSZ-szel és a helyi humanitárius szervezetekkel. Líbiában a helyi, az átmeneti tanács által felhatalmazott líbiai segélyszervezettel dolgoztak közösen; a Bengázitól 4-500 kilométerre fekvő kórházakba is el tudtak menni és ott is felmérték, hogy mire van szükség.

A következő szakaszban a Magyar Külügyminisztérium hétmillió forintos támogatásából újabb segélyprogramot hajthat végre az Ökumenikus Segélyszervezet, a biztonsági helyzet rendeződése után folytathatják a munkát Bengáziban és az egyiptomi-líbiai határon. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Megújult a VW legnagyobb divatterepjárója, az 5 méternél hosszabb Teramont

Megújult a VW legnagyobb divatterepjárója, az 5 méternél hosszabb Teramont