szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedvező fejleményekről számoltak be vasárnap japán tisztségviselők a földrengés és szökőár sújtotta Fukusima 1-es számú atomerőműve feletti ellenőrzés visszaszerzéséért folytatott gigászi küzdelemben. A válság ugyanakkor messze nem ért véget: ismét radioaktív szennyeződést találtak növényekben és vezetékes ivóvízben.

Helyreállították az erőmű kettes és egyes reaktorblokkjának a külső villamosenergia-ellátását, s a remények szerint megkezdhetik a reaktorok és az alattuk lévő pihentető medencék hűtését, mihelyt üzembe helyezik a hűtőrendszert, ami azonban még napokig is eltarthat. A cél az, hogy áram alá tudják helyezni a blokkok vezénylőtermeit, és működtetni tudják a világítást. Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy a használt fűtőelemek pihentető medencéiben mind a hat reaktor esetében 100 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) szakértőinek helyi idő szerint vasárnap délután sikerült helyreállítani a kettes reaktorblokk külső villamosenergia-ellátását, majd a nagyfeszültségű hálózattól kihúzott vezetéket összekötötték az egyes blokk al-elosztó állomásával. A kettes blokkban sikerült tengervizet bejuttatni a reaktor alatti pihentető medencébe. A hűtőrendszer újraindításával meg tudják akadályozni a kiégett fűtőelemek megrongálódását, amivel elejét veszik annak, hogy jelentős mennyiségű radioaktív részecske jusson a külvilágba.

A legnagyobb problémát jelentő reaktorblokk, a hármas esetében a tűzoltók hat és fél órán keresztül hűtötték tengervízzel a reaktort védő épületszerkezetet. Speciális gépekről 22 méter magasságú vízoszlopokat irányítottak az épületszerkezetre, összesen 1100 tonna vizet kilocsolva. Az utóbbi napokban a hármas blokkra, amelyben uránból és rendkívül toxikus plutónium keverékéből álló fűtőelemeket használtak, és a pihentető medencében a vízszint veszélyes lecsökkenése miatt túlhevültek a kiégett kötegek, összesen 3700 tonna tengeri vizet használtak fel a hűtéshez.

A hármas blokk után a japán önvédelmi erők (hadsereg) alakulatai ismét nekiláttak a négyes reaktor külső hűtésének. Bár a négyes reaktort karbantartási munkálatokra tavaly novemberben leállították, és a reaktorban nincs fűtőanyag, a pihentető medencében viszont jelentős mennyiségű kiégett fűtőelem található. Szakértők szerint a külső hűtés meglehetősen hatékonynak bizonyult, csökkent a hőmérséklet és a radioaktivitás szintje, ami lehetővé teszi a villanyszerelési munkálatokat. A szakemberek igyekeznek a hármas és négyes blokk energiaellátását is helyreállítani, hogy be tudják indítani a hűtőrendszert.

Az ötös és a hatos reaktorblokkok állapota már biztonságos, a hűtőrendszerek stabilan működnek, a reaktorok belsejében csökkent a hőmérséklet és a nyomás. Dízelgenerátok segítségével keringtetik a hűtővizet a reaktorok hűtőkörében és a pihentető medencékben is. A természeti csapás idején ez a két reaktor sem működött karbantartás miatt. Az atomerőműben létezik egy kiégettüzemanyag-tároló, ahova a pihentető medencékben eltöltött 18 hónap után kerülnek át a használt fűtőelemek. Jelenleg teljes egészében víz alatt vannak az itt tárolt kiégett fűtőelemek, s már nem melegednek olyan erősen. A hűtővíz hőmérséklete 57 Celsius fok, ami nem jelent veszélyt.

A 33 milliós Nagy-Tokióban a sugárzás szintje jelenleg a megengedett értékek között van, s csökkent a fukusimai atomerőmű közelében is. Vasárnap az erőműtől 500 méterre északnyugatra a sugárzás mértéke 2625 mikrosievert volt óránként, míg előző nap 3443 mikrosievert. A sugármennyiség megengedett mértéke ugyanakkor 0,05-0,2 mikrosievert óránként. A jód és cézium radioaktív izotópját több prefektúrában is megtalálták a vezetékes ivóvízben, de nem egészségre veszélyes mértékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni