szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió Bírósága szerint egy érvénytelenített tisztességtelen szolgáltatói szerződéses feltételt későbbi szerződések esetén sem kell betartaniuk a fogyasztóknak. Az Invitel Zrt. később kiadott közleményében kiemelte, hogy az ügyben a bíróság csak iránymutatást adott, elsőfokú bírósági határozat pedig nem született.

Amennyiben egy bíróság érvénytelenít egy adott szolgáltató által alkalmazott tisztességtelen szerződéses feltételt, azt a szolgáltatóval ugyanilyen szerződést kötő további fogyasztóknak sem kell betartaniuk - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió Bírósága. A luxemburgi székhelyű bíróság a magyar Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Invitel Távközlési Zrt. között folyó jogvita keretében uniós szintre került kérdésben foglalt állást.

A Pest Megyei Bíróság kérdésére válaszolva az uniós testület megállapította: összeegyeztethető az EU-szabályozással az a magyar rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy "valamely tisztességtelen kikötés érvénytelensége közérdekű kereset alapján történő kimondásának joghatásai valamennyi érintett fogyasztóra kiterjedjenek". Az Európai Unió Bírósága szerint ez a szabályozás "megfelelő és hatékony eszköz a tisztességtelen feltételek alkalmazásának megszüntetésére".

Az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárásban csak egyes járulékos kérdésekben nyújtott iránymutatást, érdemben majd a magyar bíróság (Pest Megyei Bíróság) hoz döntést azt követően, hogy mérlegelte ezt az előzetes állásfoglalást, továbbá a magyar Alkotmánybíróság határozatát - reagált az Invitel az Európai Unió Bírósága ítéletére.

Az Invitel közleményében hangsúlyozza: az ügyben még  elsőfokú bírósági határozat sem született. A Fogyasztóvédelmi Törvény jelenleg folyamatban lévő módosításához benyújtottak egy javaslatot, amely szerint a közszolgáltató társaságok - ideértve a hírközlési társaságokat is - a jövőben nem számlázhatnák tovább az ügyfeleknek a Magyar Posta által felszámított csekkdíjat. Ez a módosító javaslat is bizonyítja, hogy az Invitel múltbéli gyakorlata nem jogellenes, hiszen jelenleg nincs olyan jogszabály, amely ezt a gyakorlatot - azaz a postai csekk díjának továbbszámlázását a fogyasztónak - tiltaná - közölte a társaság. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!