szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Afrika fejlesztésére hirdetett meg tervet csütörtökön Barack Obama amerikai elnök. A Washington Post eközben úgy értesült, hogy az Egyesült Államok fokozta hírszerző tevékenységét a Szahara déli peremén húzódó Száhel-övezetben.

A Fehér Ház által közzétett afrikai fejlesztési terv a biztonság és a demokrácia erősítését tűzi ki. A terv célja, hogy előmozdítsa a kontinensen rejlő "szenzációs" gazdasági növekedési lehetőségeket, és milliókat emeljen ki a szegénységből azon a földrészen, amelyet többnyire a nyomorral és a háborúkkal azonosítanak - nyilatkozta egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő.

A program négy területre összpontosít, ezek a demokratikus intézmények erősítése, a növekedés és a befektetések ösztönzése, a béke és biztonság megteremtése és a fejlődés előmozdítása. "Afrika a nemzetközi közösség és az Egyesült Államok jóléte és biztonsága szempontjából most fontosabb, mint valaha" - áll a Fehér Ház közleményében.

A név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint Amerika számára azért kulcsfontosságú, hogy erős kapcsolatokat építsen ki afrikai országokkal, mert a 2000-es évek első évtizedében a tíz leggyorsabban fejlődő gazdaság közül hat afrikai volt.

Eközben Kína az elmúlt években a hatszorosára növelte gazdasági kapcsolatainak volumenét Afrikával; a tavalyi évben Peking 120 milliárd dollár értékben kereskedett afrikai országokkal, és igyekezett jó politikai kapcsolatokat kialakítani a térséggel, elsősorban azért, hogy ki tudja elégíteni gyors ütemben növekvő gazdaságának egyre nagyobb nyersanyagigényét.

A Washington Post amerikai napilap közben azt írta csütörtökön, hogy értesülései szerint az Amerikai Különleges Műveleti Parancsnokság (USSOCOM) az elmúlt öt évben jelentősen fokozta titkos hírszerző tevékenységét a Szahara déli peremén húzódó Száhel-övezetben, ahol az al-Kaidához köthető terrorista szervezetek vernek tanyát.

Az újság információi szerint a Pentagonhoz tartozó különleges műveleti parancsnokság - alvállalkozók és a helyi katonaság bevonásával - kis magánrepülőgépeknek álcázott, fegyvertelen felderítő gépekkel folyamatosan figyeli a Szahara sivatagos vidékeitől az egyenlítői esőerdőkig terjedő területet. A lap szerint a gépek hagyományos és hőkamerás felvételeket készítenek, és nyomon követik a térségben a rádiós és mobiltelefonos forgalmat.

A Washington Post nyolc olyan bázist azonosít, ahonnan a kémrepülőket indítják: a mauritániai Nouakchottból és a Burkina Faso-i Ouagadougouból az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) nevű iszlamista terrorszervezet és az Észak-Nigériában működő Boko Haram iszlamistáinak tevékenységét figyelik.

Emellett működnek titkos támaszpontok Dél-Szudánban, Etiópiában, Kenyában, Djiboutiban és a Seychelle-szigeteken is. Ezekről figyelik és keresik a Szomália jelentős részét ellenőrzése alatt tartó as-Sabab iszlamista szervezet terroristáit, az Ugandában gyerekeket raboló és gyilkolásra kényszerítő Úr Ellenállási Hadseregét és évek óta körözött vezetőjét, Joseph Kony-t, valamint a jemeni központú Arab-félsziget al-Kaidáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Daruval emeltek ki lakásából egy majd 300 kilós embert Franciaországban

Daruval emeltek ki lakásából egy majd 300 kilós embert Franciaországban

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak