Megkezdődött: két amerikai faluban már szavaztak

Megkezdődött: két amerikai faluban már szavaztak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai települések közül elsőként két piciny New Hampshire-i faluban már hétfő éjfélkor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és lezajlott az elnökválasztás: az egyikben Barack Obama elsöprő győzelmet aratott, a másikban pedig ugyanannyi voksot kapott, mint republikánus párti kihívója, Mitt Romney.

Dixville Notchban mindössze 43 másodpercig tartott a voksolás, és öt-öt szavazat jutott mindkettejüknek. Hart's Locationben a helybéliek nagy többsége Obamára adta szavazatát: az elnök 23 voksot kapott, míg Romney csak 9-et, illetve egyvalaki a Libertariánus Párt jelöltjére, Gary Johnsonra szavazott. A harminckét voks leadása 5 perc 42 másodpercet vett igénybe.

©

E két piciny falucska 1948 óta élvezi azt a jogot, hogy az amerikai települések közül elsőnek bonyolítja le a választást. A helybéliek büszkék arra, hogy kivétel nélkül mindenki élni szokott a szavazati joggal. Már hétfő éjfélkor megnyitják a szavazóhelyiségeket, és pár percre rá le is zárják. A két település között baráti versengés zajlik, hogy hol bonyolítják le gyorsabban a választást, még úgy is, hogy Hart's Locationben jóval több szavazásra jogosult polgár él, mint Dixville Notchban.

A parányi Dixville Notchban 1972 óta minden alkalommal a republikánus jelölt diadalmaskodott, de négy évvel ezelőtt megtört a jég, Barack Obama győzött, aminek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak az ottaniak.