szerző:
MTI

A Kínai Kommunista Párt tisztújító kongresszusán a Hu Csin-tao távozó elnök által felvázolt tízéves gazdasági növekedési terv nagy lökést ad majd az olyan kulcsfontosságú iparágaknak, mint az információs és kommunikációs technológia (ICT) - írja tanulmányában az International Data Corporation amerikai információtechnológiai piackutató cég.

A 2010-es GDP, valamint a városi és vidéki lakosság egy főre jutó jövedelmének a tervben előirányzott megduplázása hatalmas keresletet támaszt majd a tartós fogyasztási cikkek mellett az informatikai termékek és szolgáltatások iránt.

Az elkövetkező tíz évben a kínai gazdaság az előrejelzések szerint évi 7,5 százalékos ütemben növekszik majd. Az egy főre jutó személyi jövedelem tervezett megduplázása nemcsak a rövid szavatossági idejű termékek kiskereskedelmi forgalmát, hanem a tartós fogyasztási cikkek, számítógépek, tévékészülékek, hűtőgépek, mosógépek, személygépkocsik, valamint digitális tartalomfogyasztó eszközök, illetve a digitális tartalomszolgáltatás iránti keresletet is megemeli majd. Hosszú távon a személyi számítógépek, táblaszámítógépek, okostelefonok, az internetszolgáltatás és a digitális tartalomszolgáltatás tartós és lendületes növekedésre lehet számítani Kínában.

Az ipari és informatikai ágazatok kölcsönös függőségének köszönhetően a gyors ütemű iparosítás nagy keresletet támaszt majd a feldolgozóipari és információtechnológiai termékek iránt. Robbanásszerű növekedésre lehet számítani az ipari szoftverek és az ICT-alkalmazások keresletében. Az ország urbanizációs arányának növekedése - ami tíz év alatt a várakozások szerint meghaladja majd a 60 százalékot - tovább gyorsítja a folyamatot a városi informatikai infrastruktúra és szolgáltatások iránti kereslet növekedésre révén.

Vidéken a mezőgazdaság modernizálásra, a szélessávú infrastruktúra kiépítése, az e-kormányzati megoldások és a személyes használatú informatikai eszközök terjedése támogatja majd a növekedési folyamatot. A kormány az állami tulajdonban lévő vállalatok intézményrendszerének modernizálásával, az innovációra törekvő fejlesztési stratégia meghonosításával, valamint a gazdaság nyitottá tételével, illetve a stratégiai jelentőségű feltörekvő iparágak ösztönzésével, külföldi befektetések bátorításával igyekszik támogatni a gazdasági növekedést.

A tízéves kínai gazdasági növekedési program nagy hangsúlyt helyez a kulturális tartalomszolgáltatás erősítésére, a hagyományos kulturális értékek digitális megjelenítésére, az ország internetes arculatának javítására. A kínai kulturális ipar tizenkettedik ötéves terve a 2010-es 400 milliárd jüan után 2015-re 900 milliárd jüan értékesítési árbevételt irányoz elő.

A növekedési terv a természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását, az energiaforrások, a vízkészlet és a földterület terhelési intenzitásának csökkentését irányozza elő. A nemzet energiaellátási biztonságának garantálása érdekében támogatja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, az új energiaforrások, valamint a megújítható energiaforrások kiaknázását. Az idén augusztusban elfogadott 12. energiatakarékossági és károsanyagkibocsátás-csökkentési ötéves terv 2,4 ezer milliárd jüan beruházást irányoz elő, ami nagyban növeli majd a környezettudatos ipari fejlesztési terveknek köszönhetően a környezetvédelmi ICT-termékek iránti keresletet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megkezdődött a christchurchi mészárlás áldozatainak temetése

Megkezdődött a christchurchi mészárlás áldozatainak temetése

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Izmozik a forint, idén még nem volt olyan erős az euróhoz képest, mint most

Izmozik a forint, idén még nem volt olyan erős az euróhoz képest, mint most

Ingyenes tuning a távolból: Egyszerű gyári szoftverfrissítéssel erősödnek a Teslák

Ingyenes tuning a távolból: Egyszerű gyári szoftverfrissítéssel erősödnek a Teslák

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Jogerős a strasbourgi tankönyvpiaci bukta, félmilliárdot is fizethet az állam

Jogerős a strasbourgi tankönyvpiaci bukta, félmilliárdot is fizethet az állam