Mérlegsúllyal vertek agyon közterületisek egy dinnyeárust Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi idők talán legtöbb indulatát váltotta ki a kínai online-közösségből annak a dinnyeárusnak a halála, aki két napja vesztette életét egy közterület-felügyelőkkel folytatott, tettlegességig fajuló vitában. A történtek online- és médiavisszhangja pénteken a nap témája és botránya volt egyben.

Az internetes mikroblogokon százezer feletti számban hozzászólók az ország minden részéből haraggal és a kormányzati tisztviselők heves bírálatával reagáltak arra, hogy az 56 éves dinnyeárust szerdán a közép-kínai Hunan tartományban szemtanúk állítása szerint egy mérlegsúllyal leütötték. A férfi összeesett és a helyszínen meghalt. Felesége szintén kórházi kezelésre szorult.

A sajtóbeszámolók szerint a konfliktus azzal kezdődött, hogy a csengkuannak nevezett közterület-felügyelők egy csoportja figyelmeztette a folyó mentén áruló őstermelő házaspárt, hogy tiltott helyen rakták ki portékájukat, majd a kijelölt elárusító helyre küldték őket és állítólag száz jüan bírságot vetettek ki rájuk. A bírságolást a helyi Linvu megyei kormányzat cáfolta, viszont azt elismerte, hogy az egyenruhások négy dinnyét elkoboztak. A vita ezután mérgesedett el.

A leütött árus holttestét a hozzátartozók és az összegyűlt tömeg nem engedte elvinni, mire - az online híradások szerint - 200 rendőrt vezényeltek a helyszínre késő éjszaka elektrosokkolókkal, és jó néhány embert véresre vertek. Végül hajnalban Teng Cseng-csia holttestét a faluja határáig szállították, ahonnan a családja vitte a házába. A helyzetet a rendőri brutalitás nyilvánvalóan tetézte, az ezt követő szerecsenmosdató kormányzati közlemény pedig csak olaj volt a tűzre.

A közvélemény felháborodása egyszerre nyilvánult meg a durva intézkedéseikről elhíresült csengkuanok ellen és a kormányzati hivatalnokok, vezetők ellen, akik - a hagyományok szerint - igyekeztek eltussolni az ügyet. Egyöntetű véleményként fogalmazódott meg, hogy ha nem az internet korát élnénk, Teng halálának felelőseit senki nem vonná kérdőre. A nyilvánosság nyomására azt már bejelentették, hogy a hat főállású közterület-felügyelő ellen rendőrségi vizsgálatot indítottak.

Teng unokahúga a Global Times című, angol nyelvű kínai lapnak elmondta, hogy ő maga és néhány családtag jelen volt Teng boncolásán, amelyet a szomszédos városból érkezett halottkémek végeztek el, de az eredményt egyelőre nem kapták meg. Az áldozat felesége, Huang Hszi-hszi még mindig kórházban van. Az asszony szerdán banditáknak nevezte a csengkuanokat és egyikőjük azonosítóját letépte a zakójáról.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Tang Cseng-csiát pénteken a helyi szokások szerint eltemették, a halál pontos okának megállapítása szakértők bevonásával folyamatban van. A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi, hogy pénteken senki nem árult görögdinnyét azon a helyen, ahol a konfliktus kitört.

Az ügy pénteken a mikroblogok vezető témái között volt, napközben a húsz "legnépszerűbb" közül tíz ezzel foglalkozott. Az áldozat lánya saját mikroblogján két alkalommal is a helyi vezetést durván bíráló bejegyzést tett közzé, amit később törölt. Esti posztjában azután váratlanul köszönetet mondott a kormányzatnak és mindazoknak, akik együtt éreztek velük, egyúttal kinyilvánította, családja nem szeretné, ha a "külvilág" zavarná őket a jövőben.

Teng Jen-ling bejegyzésére ismét számos kritikus reagálás érkezett, bennük az édesapját elveszett lány "nyilatkozatát" a hatóságok megfélemlítésének tudják be. Az online közösség ettől függetlenül folytatja háborgását amiatt, hogy a kínai állami tisztviselők ismét bizonyságot tettek arról, hogy előbbre való számukra a "stabilitás" fenntartása, mint sem a hatalmukkal visszaélők megfékezése, egy bűncselekmény tárgyilagos felderítése.