szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arra kérte Danis Rodmant Szin Donghjok, a 14-es észak-koreai táborból megszökött emberi jogi aktivista, hogy Kim Dzsong Unnal ápolt barátságát használja fel arra, hogy meggyőzi: zárassa be az észak-koreai lágereket, és építse újra a gazdaságot.

Levelet írt Danis Rodmannek, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság korábbi játékosának Szin Donghjok, az egyetlen ismert ember, aki úgy szökött meg egy észak-koreai lágerből, hogy ott is született - számolt be a Washington Post. A levél apropója, hogy Rodman, aki az észak-koeai kosárlabda-válogatott edzője is, idén harmadszor látogatta meg Kim Dzsong Unt, aki a jó barátja.

Szin Donghjok, aki szökése után emberi jogi aktivista lett, először leírta a levélben a saját történetét: "Kim Dzsong Un, az édesapja és a nagyapja arra használták a lágereket, hogy megbüntessék, éheztessék, és halálra dolgoztassák azokat az embereket, akikről úgy gondolták, fenyegetést jelentenek a rezsim számára. Az emberek titokban, jogi eljárás nélkül kerülnek a táborokba. Az én bűnöm az volt, hogy a fia voltam egy férfinek, akinek a testvére az 50-es években Dél-Koreába szökött."

©

Szin leírja, hogy bármelyik okostelefonon keresztül meg lehet nézni a táborokról készült műholdképeket. "Ezekben a táborokban ezekben a pillanatokban is éheznek az emberek, verik őket, és valőszínűleg ki is végeznek valakit, hogy elrettentő példát mutassanak a többi fogoly előtt. Én úgy nőttem fel, hogy végignéztem ezeket a kivégzéseket, köztük azt is, ahogy felakasztják az anyámat."

"Én nagyjából annyi idős vagyok, mint az ön barátja, Kim Dzsong Un, de ha rólam kérdezné őt, valószínűleg azt mondaná: emberi hulladék vagyok. Így neveznek mindenkit, aki valaha megszökött Észak-Koreából. Az is biztos, hogy Kim Dzsong Un le fogja tagadni a táborok létezését, mert ez a hivatalos kormányzati álláspont. Azt javaslom, ebben az esetben mutassa meg neki a képeket az okostelefonján."

Szing Donghojk kifejti: nem kérheti Rodmantől, hogy ne utazzon Észak-Koreába, és ott ne vegyen részt luxuspartikon, hiszen szabad ember, és mint amerikai állampolgárnak, ez szíve joga. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az országban ötből négy ember éhezik, az alultápláltság több százezer gyereket érint, hogy múlt héten Kim Dzsong Un a saját nagybátyját is kivégeztette, és hogy a táborok területe nagy valószínűséggel növekszik.

©

"Azért írok önnek, mert semmit sem szeretnék jobban, mint hogy Kim Dzsong Un meghallja a nép jajszavát. Ön, mint az ország vezetőjének jó barátja meggyőzhetné őt arról, hogy zárassa be a táborokat és építse újra az ország gazdaságát, hogy az embereknek legyen mit enniük."

"Egy diktatúra sem tart örökké. A szabadság egyszer Észak-Koreában is beköszönt" - olvasható a levélben.

Szin Donghjok kínzással, veréssel, éhezéssel töltött életéről és szökéséről Blaine Harden újságíró írt könyvet, akinek évekbe telt, míg szót tudott érteni a lágerben szocializálódott Szinnel.

A szerzővel készült interjúnkat itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI