szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hadsereg egykori dominanciájához hasonlította Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök görcsös ragaszkodását a hatalomhoz az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen befolyásos hitszónok, a kormányfő nagy belpolitikai ellenfele, és figyelmeztetett, hogy veszélyben vannak az elmúlt tíz év politikai és gazdasági reformjai.

Ritka írásos megnyilvánulásai egyikében a Pennsylvaniában élő Güllen úgy véli, hogy Erdogan otthon és külföldön egyaránt elveszítette a bizalmat az olyan intézkedései miatt, mint az internet szabadságának korlátozása, a kormánynak a bíróságok feletti nagyobb ellenőrzése és a hírszerzés hatáskörének kiterjesztése. "A kormányzaton belül egy kis csoport túszul ejtette az egész országra kiterjedő folyamatokat" – írta Gülen a Financial Times című brit napilapban hétfőn este megjelent cikkében. A muzulmán hitszónok vezette Hizmet (Szolgálat) nevű mozgalomnak saját közlése szerint több millió tagja van.

"A hadsereg által egykor élvezett politikai dominanciát most a jelek szerint a végrehajtó hatalom hegemóniája váltja fel" – írta.

Gülen támogatása segítette Erdogan iszlamista gyökerű pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) az előretörését az elmúlt tíz évben, de decemberben nyílt összeütközésbe torkollottak a két egykori szövetséges közötti nézetkülönbségek. Nyomozás indult a kormányt érintő korrupciós vádak ügyében. A botrány Erdogan kormányzása 11 évének legsúlyosabb válságát okozta. Három miniszter lemondott, és szinte naponta jelentek meg a közösségi médiában az Erdogannak és közeli munkatársainak tulajdonított kompromittáló beszélgetések.

Erdogan hamisítványoknak nevezte az egyes kiszivárogtatásokat, és Gülen mozgalmát vádolta azzal, hogy a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra gyakorolt befolyásával kirobbantotta a botrányt. A hitszónok ezt tagadja. A kormányfő a botrányra reagálva több ezer rendőrt menesztett, bírák százait helyezte át, és szigorította az internet feletti ellenőrzést.

Gülen leszögezte: a Hizmet azon tagjainak, akik magukat az Erdogan-kormány boszorkányüldözése áldozatainak tartják, "nem áll érdekében szert tenni a hatalom kiváltságaira", és a hatalomnak a vallás nevében történő megragadása ellentétes volna az iszlám szellemével. A török kormány csak "az egyetemes emberi jogok, a joguralom, a kiszámítható kormányzás iránti elkötelezettsége megújításával" szerezheti vissza a bizalmat, s ezt mindenekelőtt egy civilek által kidolgozott új alkotmány elfogadásával teheti meg - szögezi le a cikkben.

Gülen kizártnak nevezte, hogy ő bármikor arra buzdítaná híveit: szavazzanak Erdogan pártja ellen a márciusi helyi választásokon, illetve maga a kormányfő ellen, aki indulni akar az augusztusi elnökválasztáson. Azt is közölte, hogy a közeljövőben nem akar visszatérni Törökországba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!