"Egymás öldöklése helyett egyesüljetek Amerika és ördögi koalíciója ellen"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az al-Kaida terroristahálózat magrebi és jemeni szárnya felszólította kedden az Irakban vagy Szíriában harcoló összes dzsihadista csoportot, hogy egyesítsék erőiket azon országok ellen, amelyek közös hadjáratot terveznek a legjelentősebb dzsihadista szervezet, az Iszlám Állam (IÁ) ellen.

"Egymás öldöklése helyett egyesüljetek Amerika és ördögi koalíciója ellen, amely lecsapni készül mindannyiunkra" – olvasható a két csoport közös internetes felhívásában, amely elsősorban az IÁ-nak és az al-Kaida szíriai szárnyának, az an-Nuszra Frontnak az ellentétére utal. 

Az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) és az Arab-félsziget al-Kaidája (AQPA, amely a szaúdi és a jemeni szárny egyesülésével jött létre) továbbra is hűséges a terrorista hálózat vezetőjéhez, Ajman az-Zavahrihoz, ellentétben az IÁ-val, amelyet Zavahri rendszeresen bírál. Ettől függetlenül korábban nem volt példa arra, hogy az AQMI és az AQPA közös közleményt adjon ki.

A felhívás a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmát szintén megdönteni akaró mérsékelt szíriai ellenzéknek is szól, amelyet viszont támogatnak az Egyesült Államok és arab szövetségesei. A két al-Kaida-szárny figyelmezteti ezeket a mérsékelteket, hogy "ne hagyják magukat rászedni Amerika által, ne legyenek a bábjai".

Végül az AQMI és az AQPA arra kéri az iraki és a szíriai szunnita törzseket, hogy "ne felejtsék el az Egyesült Államok bűneit, és ne csatlakozzanak a koalíciójához".