szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három sebesült még mindig életveszélyben van Münchenben

A pénteki müncheni lövöldözésben tízen sebesültek meg súlyosan, négy embert ápolnak lőtt sebbel. Hárman még mindig életveszélyben vannak  - közölte a bajor tartományi bűnügyi hivatal. A friss adatok szerint összesen 35 ember sérült meg, de többen nem a helyszínen - a München északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontnál -, hanem a belvárosban kitört pánikban.

A politikai vita az eset tanulságairól máris elkezdődött. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, a jobbközép CDU politikusa és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokraták (SPD) elnöke egyaránt a fegyvertartás szabályainak felülvizsgálatára helyezte a hangsúlyt. De Maiziere egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a münchenihez hasonló vérengzésekben az interneten elérhető erőszakos videóknak és az erőszakos számítógépes játékoknak is szerepük van. Erről beszélt egy vasárnapi interjúban a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője, Volker Kauder is, aki szerint "az internet szabadsága nem abszolút érték", és határt kell szabni mindennek, ami erőszakra ösztönöz. A politikus a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elviselhetetlennek nevezte, hogy még mindig elérhető az interneten a hétfői würzburgi baltás támadás elkövetőjének videója. Hozzátette, hogy meg kell vizsgálni a belső nézőpontú - a játékteret a játékos szemszögéből ábrázoló - erőszakos számítógépes játékok szabályozását is.

Várhatóan a német hadsereg, a Bundeswehr belföldi bevetésének alkotmányos szabályozása is vitatéma lesz a würzburgi és a müncheni vérengzés után. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter egy interjúban - amely Würzburg után, de még München előtt készült - azt mondta, lehetőséget kell adni a rendőrségnek arra, hogy terrorveszély esetén segítséget kérjen a Bundeswehrtől. A CSU-s politikus érthetetlennek nevezte, hogy a nemzeti hadsereg jól kiképzett katonáit nem lehet bevetni belföldön rendkívüli helyzetekben, holott ez más európai országokban teljesen természetes. A történelmi okokból adódó korlátozás idejétmúlt, "nem a weimari köztársaságban vagyunk, demokráciánk teljes mértékben stabil" - mondta a bajor belügyminiszter.

A CDU/CSU régóta sürgeti a korlátozás lazítását alkotmánymódosítással, az SPD ezt ellenzi. A koalíciós pártok a közelmúltban abban állapodtak meg, hogy nincs szükség az alaptörvény módosítására, mert a mostani szabályozás keretei között is be lehet vetni  katonákat rendkívüli helyzetekben, a biztonsági szervek felügyelete alatt. Egy katonai rendészeti egységet készenlétbe is helyeztek péntek este, mert sokáig nem lehetett tudni, hogy terrortámadás történt-e Münchenben .

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség