szerző:
hvg.hu

Moszkva Oroszországba akarta menekíteni Julian Assange-t a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki évek óta Ecuador londoni nagykövetségén rejtőzve próbálja elkerülni a Svédországnak, illetve az USA-nak való kiadatást. Assange-t az utóbbi években azzal vádolták korábbi barátai, hogy feltűnően az orosz érdekek szerint dönti el, mit publikáljon a Wikileaks.

A The Guardian című brit lap értesülései szerint orosz diplomaták tavaly titkos tárgyalásokat folytattak Londonban, s az lett volna a tervük, hogy a karácsonyi ünnepek idején egy diplomata rendszámú járműben kicsempészik Assange-t az ecuadori képviseletről, s külföldre, leginkább Oroszországba szállítják a Svédországban szexuális zaklatással, az USA-ban pedig államtitkok kiszivárogtatásával vádolt ausztrál újságírót. Oroszország azért lenne jó választás, mert Moszkva és Washington között nincs kiadatási egyezmény. Assange egy diplomata útlevelet is kapott volna az oroszoktól, így az ecuadoriak mondhatták volna azt, hogy ezért nem állították meg a távozni akaró újságírót, mert diplomáciai mentességet élvezett.  A tervet végül túl kockázatosnak találták, s ezért elvetették.

Assange, aki mielőtt 2012-ben bemenekült volna Ecuador londoni követségére, rendszeresen fellépett a Kreml-párti orosz televíziókban, közvetve belekeveredett a 2016-os amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozással foglalkozó vizsgálatba is. A vizsgálatot vezető Robert Mueller júliusban vádat emelt 12 orosz katonai hírszerző ellen, akik állítólag feltörték a kampány idején a Demokrata Párt szervereit, és a demokrata párti jelöltet, Hillary Clintont rossz fényben feltüntető e-maileket elküldték a Wikileaks-nek. Assange azt állítja az általa közzétett anyagokat nem az oroszoktól kapta.

A 47 éves kiszivárogtató helyzete meglehetősen ingatag a követségen, az új ecuadori elnök, Lenín Moreno többször is közölte, szeretné, ha az „önkéntes fogoly” már elhagyná a képviseletet. Assange internet hozzáférését is elvágták, így alig tud kommunikálni a külvilággal.

Assange egyébként már 2010-ben is megpróbált Oroszországba távozni, egyik ismerősén keresztül kért is orosz vízumot.
Oroszország már válaszolt is a The Guardiannak, s újabb „fake newsnak” azaz álhírnek minősítette a britek állítólag több forrásból is megerősített cikkét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A világ egyik legnagyobb rendezője utál filmet forgatni

A világ egyik legnagyobb rendezője utál filmet forgatni

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege