szerző:
hvg.hu/MTI

Egyelőre senki nem tudja, hová tűnhetett Dzsamál Hasogdzsi.

Törökország elfogadta Szaúd-Arábia javaslatát, így a két ország közös nyomozócsoportot hoz létre az Isztambulban eltűnt szaúdi újságíró esetének kivizsgálására – jelentette be csütörtökön Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő. Dzsamál Hasogdzsi eltűnése nagy nemzetközi visszhangot váltott ki: a férfinak azután veszett nyoma, hogy október 2-án menyasszonyával felkereste a szaúdi konzulátus épületét, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen.

A nő a konzulátus előtt várta a férfit, de azt állította, Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem hallott róla. A 24 TV török hírtelevízió szerdán bemutatott több videofelvételt Hasogdzsi ügyével kapcsolatosan, amelyeken főként az a 15 szaúdi állampolgár látható, akik ugyanazon a napon érkeztek két külön repülőgéppel a török nagyvárosba és hagyták is el az országot, amikor Hasogdzsinak nyoma veszett. A 15 szaúdi állampolgár között helyi lapok szerint voltak királyi testőrök, hírszerzési tisztségviselők, katonák és egy halottkém-szakértő is.

Bob Corker, az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke csütörtökön azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy a szaúdi kormány áll az újságíró eltűnése és esetleges halála mögött, a "legmagasabb szintű" szankciókat kellene kivetni Rijádra.

Donald Trump amerikai elnök a Fox News reggeli műsorában úgy fogalmazott: az Egyesült Államok nagyon szigorúan tekint az újságíró esetére.

Nyomozóink vannak ott, és együttműködünk Törökországgal

- mondta Trump. Az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozó meg nem nevezett török diplomáciai források azonban tagadták, hogy amerikai nyomozók részt vennének a nyomozásban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra