szerző:
hvg.hu

A brit kormány védelmébe vette az ismert konzervatív filozófust, Roger Scrutont, miután az ellenzéki munkáspárti képviselők azt követelték, mondjon le tanácsadói posztjáról, mert korábban antiszemita kijelentéseket tett Magyarországgal és Soros Györggyel kapcsolatban. Scruton szerint ő nem antiszemita. A vádak érdekessége, hogy az utóbbi hetekben éppen arról szóltak a hírek, hogy mennyi antiszemita politikus tagja a Munkáspártnak.

Scruton, akit a kormány egy építészeti kérdésekkel foglalkozó bizottság nem fizetős elnöki tisztét vállalta el, azt hangsúlyozta, megbántottnak és sértettnek érzi magát. „Semmi sincs távolabb az igazságtól, mint az, hogy én antiszemita lennék.  Ha valaki elolvassa, mint írtam Magyarországról és Soros Györgyről, rá fog jönni, hogy pont az ellenkezője az igaz” – írta a filozófus, aki 2016-ban bátor embernek nevezte Orbán Viktort, aki szerinte megvédi Magyarországot a migrációtól.
©


Az ellenzéki munkáspártiak Scruton azon 2013-as szavait tartják antiszemitának, amelyek szerint a náci megszállást átélt zsidókat a kommunizmus idején is üldözték, s sokan közülük aktívak voltak annak érdekében, hogy jelenlétűk feltűnjön. „A budapesti intelligencia jó része zsidó, s része a Soros-birodalom körül kialakult kiterjedt hálózatnak. Az ezen hálózatban lévő emberek egy része joggal tekint gyanúval arra a nacionalizmusra, amely szerintük a Közép-Európát a huszadik században sújtó tragédia fő okozója volt” – írta Scruton, majd így folytatta: Ráadásul a magyar társadalomban és politikában most is jelen van az antiszemitizmus, s ez megakadályozza, hogy együtt érzett nemzeti lojalitás alakuljon ki a magyarok és a zsidók között.

Luciana Berger munkáspárti képviselő szerint  Scruton a zsidóellenes összeesküvési elméleteket ismételgeti, míg az egyik nagy-britanniai zsidó érdekvédelmi szervezetet, a CST-t képviselő Mark Gardner azt hangsúlyozta, Scruton filozófusként érzi a szavak súlyát, és tudnia kellene, az általa használt szavak - hálózatok és nemzeti alapú lojalitás – miért aggasztják a zsidókat. A kormány képviselői közölték, a néhány éve lovaggá ütött Scruton régóta részt vesz a brit közéletben, s több kérdésben sarkos álláspontot foglal el.           

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk