szerző:
hvg.hu/MTI

A Fehér Ház új viselkedési szabályokat vezetett be, ha valaki többet szeretne kérdezni az elnöktől, ahhoz külön engedély kell.

Szigorított az újságírókra vonatkozó szabályain a Fehér Ház. Mostantól ha a tudósítók több kérdést szeretnének feltenni a sajtótájékoztatókon, azt az elnöknek vagy a tájékoztatót vezető személynek engedélyeznie kell. Aki nem tartja magát a szabályokhoz, rögtön intézkednek ellene - írja a Washington Post.

Az új szabályokat azután vezették be, hogy a Fehér Ház visszaadta a CNN tudósítójának belépőjét. Jim Acostát azért tiltották ki a Fehér Házból, mert az elnök sajtótájékoztatóján megakadályozta, hogy egy gyakornok kivegye a kezéből a mikrofont, miközben kérdést tett fel. Az elnöki hivatal szerint a tudósító erőszakot alkalmazott, ezt pedig egy manipulált videóval próbálták bizonyítani. Acosta beperelte Donald Trumpot, John Kelly kabinetfőnököt, Sarah Sanders sajtótitkárt, Bill Shine helyettes kommunikációs igazgatót, valamint a titkosszolgálatnak a vezetőjét és azt az alkalmazottját, aki elvette Acosta állandó belépőjét

Pénteken az elnöki hivatal még úgy fogalmazott, hogy az állandó belépőt a bírói döntés hatályának lejárta után akár vissza is vonhatják Jim Acostától. A CNN erre válaszul hétfőn azt közölte: sürgős bírói meghallgatást kér az ügyben, mert álláspontja szerint a Fehér Ház változatlanul megsérti az alkotmány sajtószabadságra vonatkozó kiegészítését. Hétfő délután viszont az elnöki hivatal végleges döntése után - amit levélben közöltek az új viselkedési szabályokkal együtt - a csatorna bejelentette, hogy minden további per, amelyet a Fehér Ház ellen tervezett indítani, okafogyottá vált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon