szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A testület szerint a Fehér Ház megsértette az alkotmány sajtószabadság biztosítására vonatkozó kiegészítését.

Visszatérhet a Fehér Házba a CNN tudósítója, Jim Acosta – írja a BBC. Az újságíró fehér házi belépőjét a múlt héten vonták vissza, miután az elnök sajtótájékoztatóján megakadályozta, hogy egy gyakornok kivegye a kezéből a mikrofont, miközben kérdést tett fel. Az elnöki hivatal szerint a tudósító erőszakot alkalmazott, ezt pedig egy manipulált videóval próbálták bizonyítani.

Acosta azonban beperelte Donald Trumpot, John Kelly kabinetfőnököt, Sarah Sanders sajtótitkárt, Bill Shine helyettes kommunikációs igazgatót, valamint a titkosszolgálatnak a vezetőjét és azt az alkalmazottját, aki elvette Acosta állandó belépőjét, arra hivatkozva megsértették az amerikai alkotmány első és ötödik kiegészítését. A tudósítót a Fox televízió is támogatta a perben.

Pénteken egy szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a CNN tudósítójának azonnali hatállyal vissza kell kapnia fehér házi belépőjét. Timothy Kelly bíró a döntést azzal indokolta, hogy Jim Acosta sajtóbelépőjének visszavonásával a Fehér Ház megsértette az amerikai alkotmánynak a sajtószabadság biztosítására vonatkozó kiegészítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Herzog-gyűjtemény: úgy ment el a fő örökös, hogy nem teljesült élete álma

Herzog-gyűjtemény: úgy ment el a fő örökös, hogy nem teljesült élete álma

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Karácsony Gergely a cicáját promózza

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész