szerző:
Diseri Dóra
Tetszett a cikk?

Szimpátiatüntetést tartottak a berlini magyarok is. A Mercedes Benz Aréna előtt gyűltek össze, hogy azoknak a német óriáscégeknek is üzenjek, akik - szerintük - befektetéseikkel csak támogatják az Orbán-rendszert.

“Jól nézzétek meg a Spree másik oldalát, az egykori Nyugat-Berlint, mert sok-sok évvel ezelőtt Magyarország még arra vágyott, hogy odatartozzon. És mi lett belőle?” - mondta a berlini tüntetés egyik szónoka, Gordos István. A tüntetők a berlini fal leghosszabb épen maradt darabjánál, a turisták által is szívesen látogatott East Side Gallery-nél gyűltek össze. Ezen a helyen a Berlint átszelő Spree folyó választotta el egymástól az egykori Nyugat- és Kelet-Berlint.

Az eseményre mintegy 50 Németországban élő magyar jött el a téli mínuszok ellenére is. A demonstráció Facebookon, a

“Hazajöttünk túlórázni”

nevet viselő, civilek által alapított Facebook-csoportban szerveződött. A szervezők azt mondták, a helyszínválasztásnak kettős üzenete volt: egyrészt arra szerették volna felhívni a figyelmet az egykori berlini fal helyén, hogy Magyarország még mindig a Nyugat és a Kelet közötti válaszúton áll, és el kéne dönteni, hogy hová akar tartozni, a demokratikus értékek vallók vagy az autokratikus rendszerek közé. Másrészt a faldarab azon pontját választották, ahol a Mercedes Benz Aréna is áll, a Mercedes pedig az egyik legnagyobb német befektető Magyarországon, amely - a tüntetés szónokai szerint - óriási hasznot húz Orbán Viktor illiberális rendszeréből.

“Veletek vagyunk és köszönjük”- írta transzparensére Kis Yasmina, Berlinben élő magyar, aki hozzátette: “A múltkori berlini szimpátiatüntetés után annyi köszönetnyilvánítást kaptunk vadidegen emberektől, hogy fontosnak tartottam újra kifejezni a hálámat a Magyarországon utcára vonulóknak,

akik otthon, helyettünk is helyt állnak”.

Az eseményre német fiatalok is eljöttek, ők Manfred Webert, a Európai Néppárt német elnökét vonták felelősségre a transzparensükön. “Még hány piros vonalat kell ahhoz átlépnie Orbán Viktornak, hogy Manfred Weber és az Európai Néppárt konzekvensebben vonja felelősségre a magyar kormányt?” - kérdezte az egyik német résztvevő, Daniel Palm, aki szerint a német sajtónak is jobban oda kellene figyelnie a magyar eseményekre, és nem a szőnyeg alá söpörni azokat.

©

A berlini és a magyarországi tüntetésekkel egyidőben Münchenben és Stuttgartban is tüntettek Németországban élő magyarok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont