szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 28-án előrehozott parlamenti választást tartanak Spanyolországban, ahol a Pedro Sánchez vezette kormánynak nem sikerült elfogadtatnia a költségvetést a törvényhozásban. A szocialista kormány nem tartott ki sokáig, az új kabinet nyolc hónappal ezelőtt alakult meg, miután a parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott a néppárti Mariano Rajoy kormánya.

A Sánchez-kormány bukását az okozta, hogy a kisebbségben kormányzó kabinet nem kapta meg a támogatást a függetlenségpárti katalán parlamenti képviselőktől. A katalánok azt követelték, hogy az igenért cserébe Madrid ismerje el az észak-keleti országrészen lévő tartomány önrendelkezési jogát. A megegyezést az is megnehezítette, hogy a napokban kezdődött el Spanyolországban a szakadárság vádjával bíróság elé állított katalán vezetők pere.

Az előrejelzések szerint az előrehozott választáson a szocialisták kapják majd a legtöbb voksot, ám nem lesz elég képviselőjük ahhoz, hogy önállóan, vagy az ugyancsak baloldali Podemos párttal együtt kormányt alakítsanak.  Ezért az a valószínűbb, hogy a mérsékelt és radikális jobboldali pártok hármas koalíciója kormányozhatja majd tovább Spanyolországot.

Egyikük, a szélsőjobboldalinak tartott Vox jelentősen megerősödött az utóbbi hónapokban, s a jobboldali pártok Andalúziában már át is vették a kormányzást a szocialistáktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos és már fotónk is van róla: jön az első kombi BMW M3

Hivatalos és már fotónk is van róla: jön az első kombi BMW M3

Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában

Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában

Brüsszel kevesli a demokráciát, drágulhatnak a kambodzsai ruhák

Brüsszel kevesli a demokráciát, drágulhatnak a kambodzsai ruhák