szerző:
MTI

Buteflika azt mondta, nem indul újra a mandátumért, de nem is tartják meg az áprilisra kiírt elnökválasztást.

Abdel-Azíz Buteflika, Algéria 1999 óta hivatalban lévő államfő közlemény útján bejelentette hétfőn, hogy elhalasztják az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. A 82 éves politikus az újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására egyúttal bejelentette visszalépését is.

"Nem lesz ötödik mandátum" - szögezte le Buteflika az elnöki közleményben. "Nem lesz elnökválasztás április 18-án" - tette hozzá, amit a hetek óta tartó kormányellenes tüntetésekre utalva azzal indokolt, hogy választ adjanak a tüntetők követeléseire. Egyben politikai és gazdasági reformokat ígért. Az elnöki hivatal tudatta azt is, hogy átszervezik a kormányt, és népszavazásra bocsátanak egy új alkotmányt. 

A bejelentés előtt Buteflika elnök találkozott a hadsereg vezérkari főnökével.

A bejelentést követően az algériai székhelyű Ennahar TV közölte: lemondott Ahmed Ujahja miniszterelnök. Ujahja lemondását az államfő elfogadta - jelentette az Algérie Presse Service (APS) állami hírügynökség. Ujahja négy cikluson át volt kormányfő, legutóbb 2017 augusztusában lépett hivatalba.

Az Ennahar televízió jelentette: az új kormányfő Nureddin Bedui eddigi belügy- önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz, a miniszterelnök-helyettesi tisztséget pedig Ramtán Lamamra, Buteflika diplomáciai tanácsadója kapja, aki egyben a külügyminiszteri tisztséget is betölti. Lamamra 2013 és 2017 között már volt az algériai diplomácia vezetője.

Az APS által közzétett közlemény szerint az ország új alkotmányát "össznemzeti konferencián dolgozzák ki, utána kerül népszavazásra". 

Algéria hatályos alkotmányát 1989-ben fogadták el, és 1996-ban, valamint 2016-ban módosították. 

Hetek óta, szinte napi rendszerességgel tízezrek tüntetnek az észak-afrikai országban, tiltakozva az ellen, hogy a húsz éve hatalmon levő Buteflika újra induljon az ötödik elnöki ciklusáért. Az elnök korábban kompromisszumos megoldást kínált: ha újraválasztják, akkor hajlandó egy éven belül új választást kiírni, amelyen viszont már nem fog indulni, de a demonstrálók ezt nem fogadták el.

Az elnök vasárnap este tért haza Svájcból, ahol két hétig volt gyógykezelésen.

Hétfő este a tüntetők hatalmas algériai zászlót lengetve, "Győzött a nép!" kiáltásokkal ünnepelték lelkesen az utcákon az elnök bejelentését, a gépkocsivezetők dudaszóval jelezték egyetértésüket. Valóságos örömujjongás folyt az algériai közösségi portálokon is, a felhasználók gratuláltak egymásnak az államfő döntéséhez.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közleményben üdvözölte Abdel-Azíz Buteflika döntését. "Az Algéria-szerte nyugodtan és méltósággal tartott nagy tüntetések másnapján Franciaország kifejezi reményét, hogy rövidesen új tempóban megkezdődhet az algériai nép erőteljes szándékainak kielégítése is" - áll a közleményben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

Trónok harca 8.: Kiszivároghatott, mi történik az első epizódban

Trónok harca 8.: Kiszivároghatott, mi történik az első epizódban

Index: Orosz kémeknek ágyazott meg a kormány

Index: Orosz kémeknek ágyazott meg a kormány

Hatvanmillió forintra bírságolta az MNB a Magyar Posta biztosítóit

Hatvanmillió forintra bírságolta az MNB a Magyar Posta biztosítóit

Szokott instagramozni? Megint felmérik a magyar felhasználókat, ezt kell kitöltenie

Szokott instagramozni? Megint felmérik a magyar felhasználókat, ezt kell kitöltenie