szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az urándúsítást akarják abbahagyatni a közel-keleti országgal.

Az Egyesült Államok újabb intézkedéseket hozott pénteken azzal a céllal, hogy teljesen megakadályozza Iránt az enyhén dúsított urán termelésében és egyetlen atomerőművének bővítésében.

Washington végső célja az, hogy csökkentse Irán regionális hatalmi szerepét, és hogy Teherán ne tudja újraindítani ballisztikusrakéta-programját. Az amerikai hírszerző ügynökségek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egybehangzóan azt mondják, hogy Irán 2003-ban felhagyott azon titkos programjával, amelynek keretében rakétával célba juttatható atomtöltetet akart kifejleszteni. Irán tagadja, hogy bármikor létezett volna ilyen programja.

Donald Trump elnök kormánya azzal kezdte Irán nemzetközi politikai és gazdasági elszigetelését, hogy egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok részéről felmondta a nagyhatalmak és Irán 2015-ös nukleáris megállapodását.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter most meghosszabbította a felmentést Washington öt büntetőintézkedése alól, így Oroszország, Kína és az európai országok folytathatják azokat az együttműködési programjaikat, amelyeknek célja megakadályozni, hogy Teherán újraindítsa atomfegyverprogramját.

Ez azt jelenti, hogy ezen országok segítségével Irán kizárólag civil felhasználásúvá alakítja át nukleáris létesítményeit. A külügyminisztérium azonban hozzátette, hogy a felmentéseket ezúttal csak 90 napra adja meg, ellentétben a korábbi 180 napos hosszabbítással, de ezek a felmentések továbbra is megújíthatók.

Washington a múlt héten bejelentette, hogy nem ad többé felmentést szankciói alól olyan országoknak, amelyek kőolajat vásárolnak Irántól. Ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz a céljához, hogy az iráni olajexport nullára csökkenjen. A Trump-kormány egyúttal külföldi terrorszervezetté nyilvánította a Forradalmi Gárda iráni elitalakulatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az önvezető autó halálos balesete után a sofőr ellen emeltek vádat Amerikában

Az önvezető autó halálos balesete után a sofőr ellen emeltek vádat Amerikában

Már tesztelik az EU-szintű kontaktkövetést, hogy lassítsák a koronavírus terjedését

Már tesztelik az EU-szintű kontaktkövetést, hogy lassítsák a koronavírus terjedését

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en