szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A törvény onnantól tiltaná az elvetetést, miután az embriónak érzékelhető szívhangja van. Ekkor még a nők többsége nem is tudja, hogy terhes. Korábban 15 államban próbálkoztak ilyen törvénnyel, egyik sem ment át.

Georgia állam kormányzója, Brian Kemp aláírta a "magzati szívhangként" elkeresztelt törvényt, ami megtiltja, hogy abortuszt hajtsanak végre olyan embrión, aminek már érzékelhető a szívhangja. A szívhangot egyébként 5-6 hetes magzati korban lehet először megfigyelni, de a nők nagy része ekkor még nem is tudja, hogy terhes.

Vagyis a törvény szerint mostantól Georgiában szinte lehetetlenné válik a művi terhességmegszakítás. Az abortuszellenes aktivisták üdvözölték a hírt, mert szerintük ez hatékonyan tiltja be az abortuszt az államban.

A kommentárok szerint ugyanakkor a törvény megsérti a legfelsőbb bíróság 1973-as döntését, amely kimondja, hogy a nőknek joga van az abortuszhoz egészen a terhesség 24-25. hetéig. A Center for Reproductive Rights nevű jogi szervezet, amely a nők önrendelkezési jogaiért harcol, be is jelentette, hogy megtámadja a törvényt a bíróságon, mivel azt alkotmányellenesnek vélik.

Hasonló "szívhangtörvényeket" fogadott el az utóbbi időben legalább 15 tagállam az Egyesült Államokban abból a célból, hogy csökkentse az abortuszok számát. Egyik törvényt sem iktatták be sikeresen.

(Via.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leváltotta DK-s alpolgármesterét Szigetszentmiklós ellenzéki vezetője

Leváltotta DK-s alpolgármesterét Szigetszentmiklós ellenzéki vezetője

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje

Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje