szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németországban vannak, akik attól tartanak, más európai néppárti tagpártok vagy maga a Fidesz szélsőséges pártok és frakciók ölelésébe menekül az EP-választások után, és jobb lenne a magyar tagpártot az EPP-n belül tartani.

A német CDU testvérpártja, a bajor CSU vezetője, Andreas Dobrindt helyteleníti Manfred Weber európai néppárti csúcsjelölt (maga is CSU-politikus) Orbán-kritikáját, attól fél ugyanis, hogy a bírálatok miatt más néppárti tagpártok inkább átpártolnak a szélsőséges frakciókhoz az EP-választások után – írja az Euractiv. Más, névtelenséget kérő CDU-vezetők is azt mondták az oldalnak, hogy Orbánt a Néppárton belül kéne tartani, hogy nehogy a szélsőséges pártok közé meneküljön.

A Fidesz korábbi Webert támogató hozzáállása május 6-án lett teljesen elutasító, Orbán ekkor mondta ki az osztrák alkancellárral, Heinz-Christian Strachéval folytatott tárgyalása után, hogy Webert alkalmatlannak látja a Bizottság elnöki posztjára. Mégpedig azért, mert Weber korábban azt nyilatkozta, a Fidesz támogató szavazataival inkább nem lenne elnöke az Európai Bizottságnak.

Manfred Weber és Orbán kapcsolata akkor éleződött ki, amikor az Európai Bizottság élére pályázó német politikus ráparancsolt a Fideszre, hogy hagyja abba a Juncker- és EU-ellenes plakátkampányt, amikor a kormány Soros Györggyel a háttérben újabb ellenségképet készült faragni az Európai Bizottság luxemburgi, amúgy szintén néppárti elnökéből.

Weber végül Budapestre látogatott, és feltételeket szabott a Fidesz néppárti tagságának fenntartásához: a CEU maradhasson Budapesten, a Fidesz álítsa le az EU és Juncker támadását, és kérjen bocsánatot azoktól a néppárton belüli pártoktól, amelyeket Orbán hasznos idiótáknak nevezett, amiért őt támadják. A pártok ugyanazért támadták a Fideszt, mint az Európai Parlament által kétharmaddal elfogadott Sargentini-jelentés: az EU-s alapértékek (sajtószabadság, emberi jogok, tiszta gazdaság) megsértéséért.  

Ezután a párt néppárti tagságát felfüggesztették az EU-s alapértékek megsértésének gyanúja miatt. Ehhez képest arról lehet olvasni, Orbán nem akar találkozni a néppárti három bölccsel, amely grémium épp azt figyeli, hogy a kormány és a Fidesz betartja-e az EU-s alapértékeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Habonyék paparazzót küldtek Manfred Weberre

Bár Orbán Viktor csak május 6-án kezdte el kóstolgatni Manfred Webert, a Habony Árpád-féle hírügynökség a jelek szerint már április végén paparazzófotót készített a néppárti politikus németországi házánál.

Timothy Garton Ash: Lengyelország magyar recept szerint számolja fel a demokráciát

Timothy Garton Ash: Lengyelország magyar recept szerint számolja fel a demokráciát

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is