szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nappal az után, hogy Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője és a parlament alsóházának elnöke megkezdte három és fél éves börtönbüntetése letöltését, párttársai kisöpörték a vezetésből a politikus legközelebbi szövetségeseit. Nem véletlen a sietség, ősszel jön az elnökválasztás, jövőre pedig a parlamenti választás, miközben a koalícióban kormányzó PSD népszerűsége folyamatosan csökken. Elemzők szerint meglepetések is jöhetnek.

Valószínűleg a PSD vezetői is megkönnyebbülést éreztek, amikor a legfelső bíróság megerősítette a Dragneát elmarasztaló alapfokú ítéletet, s a kormányt és a pártot háttérből irányító politikus hétfőn bevonult a Bukarest külső részén lévő rahovai börtönbe. A megkönnyebbülés már csak azért is jogos lehetett, mert a korruptnak tartott Dragnea személye jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a PSD 2014-hez közel 15 százalékpontot veszítve csak 23 százalékot szerzett a romániai EP-választáson, s ezzel a második helyre szorult a jobbközép Nemzeti Liberális Párt mögött.

Na, söprés…

Ahogy Dragnea mögött bezárult az ajtó, a párt végrehajtó bizottsága máris kitette a főtitkári posztból Dragnea barátját, Codrin Stefanescut, s a tömörülés más vezető tisztségeibe is új embereket választott. Az újak tulajdonképpen azok a régi PSD-vezetők, akiket Dragnea szorított ki: Paul Stanescut nevezték ki a párt ügyvezető elnökévé, a bukaresti vezetői posztot pedig Dragnea másik áldozata, Gabriela Firea kapta meg. A „mentorától” megszabadult kormányfő Viorica Dancila – miután bejelentett három új minisztert is – pedig arról beszélt, hogy a romániai tömegtüntetéseket kiváltó igazságszolgáltatási reformokat is a rács mögé dugott Dragnea erőltette a kormányzó pártra. Azt is hangsúlyozta, hogy a kormánynak nem áll szándékában a lemondás, a kabinet csak akkor távozik, ha a parlamentben elveszíti a többséget.

Liviu Dragneát rabruhában ábrázoló, kartonból kivágott bábu a bukaresti kormányépület előtt, ahol százak ünneplik a politikus bebörtönzését 2019. május 27-én
©

Lapunk bukaresti elemzőktől úgy értesült, Dancila a későbbiekben mégis úgy dönthet, hogy pártjával kivonul a kormányból, s a jövő évben esedékes választásokig egy szakértőkből álló kabinetnek adja át a hatalmat. Ez azért elképzelhető, mert a PSD-t kormánypártként nagyon nehéz lesz kihozni a lefelé tartó spirálból, az elemzők szerint viszont ha a párt legalább átmenetileg megszabadul az irányítás felelősségétől, akkor nagyobb esélye lesz a szükséges változtatások végrehajtására, és a választók bizalmának visszanyerésére. A további változtatások szükségességéről Dancila is beszélt, azt hangsúlyozta, a közeli hetekben meg kell határozni, mi volt a rossz a párt politikájában, s úgy kell átalakítani a PSD-t, hogy az képes legyen a választókkal való párbeszédre.

Késői offenzíva?

Az is biztos, hogy Dragnea emberei nem adják fel a harcot, s ezért a párton belül még folytatódni fog a már régóta tartó belső harc. A leváltott Stefanescu is harcias hangulatban volt, első nyilatkozatában azt ismételgette, hogy Dragnea ártatlan, s a szociáldemokrata pártvezető politikai leszámolás áldozata lett.

A PSD népszerűségének a helyreállítását nem csak az esetleges belharcok nehezítik majd meg, hanem az is, hogy hiába került rács mögé a most bűnbaknak beállított Dragnea, a kormány és a parlament utóbbi hónapokban hozott döntései a párt egészét terhelik. Az EP-választással egy időben rendezett népszavazáson a román választók nem támogatták azokat a törvényeket és rendeleteket, amelyek a bírálók szerint csak azt a cél szolgálták, hogy megóvják a korrupt politikusokat az igazságszolgáltatástól. Az ellenzékhez húzó államfő, Klaus Iohannis által kezdeményezett referendum során többek között arról kérdezték meg a polgárokat, támogatják-e, hogy megtiltsák az amnesztia lehetőségét a korrupciós ügyekben elítéltek számára, a választók nyolcvan százaléka igennel voksolt a kérdésre.

©

Az elemzők szerint a népszavazás, valamint az EP-választás eredménye azt mutatja, hogy a PSD-nek kevés esélye van az államfőválasztás megnyerésére. Erre utalnak a közvélemény-kutatások is, az előrejelzések szerint Iohannis jelenleg a választók kétötödének a támogatását élvezi, s a mögötte álló második helyezett Calin Popescu-Tariceanu messze lemaradva 18 százalékon áll.

Magányosan a rács mögött

A bírósággal folytatott harcát elvesztett Dragnea – akire korábban már kiszabtak egy felfüggesztett börtönbüntetést is – egyelőre magánzárkában van. Bukaresti lapjelentések szerint a villájából egy megkülönböztető jelzés nélküli autóval kicsempészett politikust 21 napig tartják magánzárkában, ez idő alatt döntik el, végül melyik börtönben tölti majd le a büntetését.

Liviu Dragnea otthonából távozik egy autó, amely feltehetőleg a politikust szállítja a rahovai börtönbe Bukarestben 2019. május 27-én
©

Az 56 éves, eredetileg mérnökként végzett politikust most azért ítélték el, mert egy gyermekvédelmi ügynökségnél vetetett alkalmazásba két olyan PSD-tagot, akik a valóságban a párt számára végeztek munkát.

Vannak azonban más ügyek is: azzal is vádolják, hogy bűnszövetkezetben sikkasztott pénzt különféle állami projektekből. Közben családja is felbomlott, 2015-ben vált el feleségétől, két gyermeke anyjától, s a nála harminc évvel fiatalabb titkárnőjével, Alexandra Tanasével kezdett új életet.

Nem Orbán?

Magyarországon és Romániában is sokan vádolták a magyar kormány tagjaival egyébként szívélyes viszonyban lévő Dragneát azzal, hogy másolni próbálta Orbán Viktor hatalomgyakorlási módszereit. Az Evenimentul Zilei című bukaresti lap szerzője, Dan Andronic szerint ez nincs így, Orbán ugyanis több tekintetben eredményesebb volt a román politikusnál. „Orbán – nem törődve az EU-val vagy más stratégiai partnerekkel – folyamatos választási kampányt folytatott, a bevándorlás elleni harctól a lakosság svájci frankos hitelekig, ez pedig élvezte a polgárok támogatását. Romániában Liviu Dragnea legalább két évet elvesztegetett habozásokkal, belső pártbotrányokkal, intézményi vagy alkotmányos bénultságokkal. Sohasem hozott meg egyetlen jelentős döntést sem, inkább a kulisszák mögötti alkudozásokat választva, vagy valamilyen nemzetközi elismerést remélve. Ami csak nem akar eljönni” – írta, majd hozzátette: Magyarországon nincs független sajtó. „Romániában sincs, de Dragneának nem sikerült az, ami Orbán Viktornak igen, azaz a fő tájékoztatási eszközök ellenőrzés alatt tartása. Így aztán sokszor hasznosabb Dragnea-ellenesnek lenni, mint fordítva” – magyarázta.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Világ

Három és fél év letöltendőt kapott a román pártelnök

Őrizetbe vette a bukaresti rendőrség Liviu Dragneát, és beszállította a rahovai börtönbe hétfő délután. A román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét letöltendő börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság.

hvg.hu Világ

Meglepően sok román is szavazott az RMDSZ-re

Az erdélyi magyar pártra a magyarlakta területeken kívül többen ikszeltek, mint a legutóbbi választáson, ez is segíthetett abban, hogy 2 mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

Az amerikai képviselőház szerint Trump tweetjei rasszisták voltak

Az amerikai képviselőház szerint Trump tweetjei rasszisták voltak

Hiába tiltakoztak, nem lesz állami támogatás a lakás-takarékpénztárak után

Hiába tiltakoztak, nem lesz állami támogatás a lakás-takarékpénztárak után

Nagy előnyről kapott ki Szilágyi Áron, tíz éve nem esett ki így vébéről

Nagy előnyről kapott ki Szilágyi Áron, tíz éve nem esett ki így vébéről

Máltai csapat vár a Fradira, ha ma továbbjut

Máltai csapat vár a Fradira, ha ma továbbjut

Fordulat: a Huawei titokzatos új rendszere nem okostelefonokra készül

Fordulat: a Huawei titokzatos új rendszere nem okostelefonokra készül

Döntöttek, a Google mégsem épít cenzúrázott keresőt Kínának

Döntöttek, a Google mégsem épít cenzúrázott keresőt Kínának