szerző:
hvg.hu

Visszasírjuk még John Bercow nyakkendőit is.

Nem jelölteti magát újra a brit alsóház elnökének a következő választáson (vagy október 31-e után) John Bercow, a politikus ezt a parlament felfüggesztés előtti utolsó ülésén jelentette be. Bercow 2009 óta állt a parlament élén, az elmúlt tíz évben rengeteg ellenséget szerzett magának az alsóház padsoraiban határozott stílusa és kemény döntései miatt, ezért – szakítva a szokásokkal – Theresa May előző miniszterelnök közölte, hogy nem fogja őt jelölni a felsőház tagjának.

Ennek előzménye az volt, hogy tavasszal több olyan törvényjavaslatot vagy módosító indítványt engedett szavazásra, vagy éppen blokkolt (a brit jog ezt lehetővé teszi egy házelnöknek), amely komolyan befolyásolta a kormány mozgásterét a Brexit ügyében. Nem véletlen, hogy most az ellenzéki Munkáspárt padsoraiban ülők felállva tapsolták meg, a toryk viszont a helyükön maradtak.

A házelnök távozása nem meglepő, hiszen korábban jelezte: 2019 nyaránál tovább nem szeretne a poszton maradni, ez azonban a Brexittel együtt halasztódott. A választása azért esett az október 31-i dátumra, mert – mint fogalmazott – fontos, hogy a Brexit előtti utolsó hetekben egy "tapasztalt figura" vezesse még a parlamenti üléseket.

John Bercow-ról szóló portrénkat itt olvashatja el:

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Ruhájával, számláival és szavaival is sokakat sértett meg, mégis tíz éve őrzi házelnöki pozícióját a brit alsóházban John Bercow. A különc politikusnál már csak felesége furcsább figura.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.